DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
27°

AÇIK

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Fas’ta Huz Depremi Sonrası İmar Çalışmaları ve Yenilikçi Çözümler
  • ADIM HABER
  • Dünya
  • Fas’ta Huz Depremi Sonrası İmar Çalışmaları ve Yenilikçi Çözümler
10 okunma

Fas’ta Huz Depremi Sonrası İmar Çalışmaları ve Yenilikçi Çözümler

ABONE OL
7 Eylül 2024 16:48
Fas’ta Huz Depremi Sonrası İmar Çalışmaları ve Yenilikçi Çözümler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fas hükümeti tarafından 3 Eylül’de yapılan açıklamada, deprem bölgesinde yaklaşık bin binanın onarım çalışmalarının tamamlandığı ve 49 bin 632 yapı için inşaat ve tadilat çalışmalarının sürdüğü belirtilmişti. Ancak insan hakları savunucusu Hamid Sekini, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala birçok ailenin çadırlarda yaşamak zorunda kaldığını dile getirdi.

Sekini, hükümetin çabalarını yetersiz bulduğunu belirterek, dernek ve kuruluşların yeniden inşa sürecine katılma çağrısında bulundu. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının depremden etkilenenlere yönelik maddi ve manevi desteklerinin azaldığına dikkat çekti.

  • El-Huz vilayetindeki Agil Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Ayet İbrahim, belde sakinlerinin yeniden imar ve inşaat izinleri için ilk mali desteği aldığını söyledi.
  • Faslı iki mühendis, Huz depremi sonrasında binalarda sarsıntıya dayanıklı izolatör geliştirmek için çalışmalara başladı.

Bunun yanı sıra, depremin ardından altyapının depremlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ülkede ilk kez, binaların depremlere ve sarsıntılara karşı direncini artırmayı amaçlayan izolatörlere yönelik çalışmalar yapan mühendisler Üsame Himmiş ve Yasin Libivi, başarılı sonuçlar elde etti. Geliştirdikleri izolatörlerin bina maliyetlerini düşürerek daha güvenli yapılar inşa edilmesini hedefliyorlar.

Fas’ta 8 Eylül 2023 gecesi merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 690 olurken, 6 bin 125 kişi yaralanmıştı. Resmi makamların açıklamalarına göre, deprem bölgesindeki nüfusun büyük bir kısmı etkilenmiş ve yaklaşık 60 bin ev hasar görmüştü.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP