Eskişehir Anadolu Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Altunsoy ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Öğretim Görevlisi Bahriye Ayaz, Milas ilçesinde gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucunda Ege Bölgesi’nin tabanidae (at sineği) faunası üzerine önemli bulgular elde etti.
İki yıl süren çalışma sonucunda, sineklerden ikisinin diğer türlerden farklı olduğu tespit edildi. Bu sineklerin gözlerindeki renklenmeler, antenlerinin şekli ve genital yapıları diğer türlerden belirgin biçimde ayrıştığı gözlemlendi.
İncelenen sineklere “Tabanus ela” ve “Tabanus euphrates” adları verilerek yeni türler dünya literatürüne kazandırıldı. Prof. Dr. Altunsoy, Türkiye’de 178 at sineği türü bulunduğunu ve bu türler arasında dişilerin kanla beslenen zararlı türler olarak bilinmelerine rağmen erkek sineklerin bitki özsularıyla beslenerek tozlaşmada etkili olduklarını belirtti.
Altunsoy, yeni keşfedilen sinek türlerinin ekolojik açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Tabanus ela” ve “Tabanus euphrates” isimlerini kızı Ela ve Fırat Nehri’nden esinlenerek verdiklerini ifade etti. Bu türlerin artık dünya literatüründe bu isimlerle anılacağını belirtti.
Milas bölgesinde keşfedilen bu endemik sinek türleri, bölgenin biyoçeşitliliği ve doğal yaşamı açısından önemli bir zenginlik oluşturuyor.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024