DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
27°

AÇIK

13:05

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Edirne Yeni Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları ve Tarihi Rıhtımı
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Edirne Yeni Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları ve Tarihi Rıhtımı
13 okunma

Edirne Yeni Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları ve Tarihi Rıhtımı

ABONE OL
5 Eylül 2024 16:44
Edirne Yeni Sarayı’nda Restorasyon Çalışmaları ve Tarihi Rıhtımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığından Edirne Yeni Sarayı’na Özel Restorasyon Çalışmaları

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı, tarihi Edirne Yeni Sarayı’nın özel restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, sarayın rıhtımının bulunduğu Tunca Nehri’nde önemli bir çalışma başlatıldı. Milli Saraylar Başkanlığı koordinesinde Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Sarayiçi Adası’nda bulunan nehrin Fatih Köprüsü kolunu hafriyat dökerek kapatma çalışmalarına hızla devam ediyor.

İlk aşamada, saray rıhtımı ve nehrin yatağına döşeli olan mermer alanların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak adına titizlikle yürütülen çalışmalar, Edirne’nin tarihine ışık tutacak önemli detayları gün yüzüne çıkaracak.

Edirne Tunca Nehri’nde Tarihi Saray Rıhtımı

Edirne Sarayı’nın tarihi rıhtımı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli olaylara tanıklık etmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde 1452 yılında Tunca Nehri üzerine inşa edilen Fatih Köprüsü’nden sonra nehir yatağının bir bölümüne mermer döşenerek saray rıhtımı oluşturulmuştur.

II. Bayezid döneminde ise 1484-1488 yılları arasında II. Bayezid Camisi ve Külliyesi’nin yapılmasının ardından Tunca Nehri düzenlenmiş ve saraydan camiye kayıkla gidilebilecek bir yol oluşturulmuştur. Bu tarihi rıhtım, Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasına önemli bir katkı sağlamaktadır.

Sultan I. Ahmet’in 1613 yılında Edirne’de kışı geçirirken Tunca Nehri’nde kayık gezileri yaptığı ve rıhtımı kullandığı bilinmektedir. Tarihi saray rıhtımı, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli dönemlerine tanıklık etmiş ve bugün de restorasyon çalışmalarıyla tarihe yeniden hayat verilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP