DOLAR 34,3356 -0.14%
EURO 36,6048 -0.67%
ALTIN 2.930,28-1,27
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

17:57

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Dicle Güzeli: Diyarbakır’ın Eşsiz Kelebeği
7 okunma

Dicle Güzeli: Diyarbakır’ın Eşsiz Kelebeği

ABONE OL
9 Kasım 2024 18:26
Dicle Güzeli: Diyarbakır’ın Eşsiz Kelebeği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’nin Zengin Ekosistemi

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, Dicle Nehrinden beslenerek birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede eklem bacaklılardan sürüngenlere, su samurlarından Fırat kaplumbağalarına kadar geniş bir biyolojik çeşitlilik bulunur.

Dicle Güzeli: Kelebek Gözlemcilerinin Gözdesi

2011 yılında ilk kez Dicle Nehri kıyısında tespit edilen ve ‘Dicle Güzeli’ olarak adlandırılan kelebek, her sonbahar birçok kelebek gözlemcisi ve fotoğrafçıyı bölgeye çekmektedir. Afrika göçmeni olan bu kelebek, eylül ayında bölgeye gelir ve kanatlarında kadife siyah, mavi, kırmızı, kahve ve turuncu tonları barındırır.

Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi’nde Görülen Türler

Latince adı ‘Junonia Orithya’ olan, İngilizce ‘Blue Pansy’ olarak bilinen kelebek; Şırnak, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta da gözlemlenmiştir.

Dicle Güzeli’nin Önemi

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerinin sadece bitki değil, kuş türleri, balık çeşitleri, eklem bacaklılar ve kelebekler bakımından da zengin olduğunu belirtiyor. Satar, bu kelebek türünün akademik çalışmalar sırasında tespit edilip kaydedildiğini ve bu yüzden ‘Dicle Güzeli’ adını aldığını ifade etti.

Kelebek Fotoğrafçılarının Favorisi

Diyarbakır’da ilkokul öğretmeni ve kelebek fotoğrafçısı Muhammed Yalçın, şimdiye kadar 166 kelebek türünü fotoğrafladığını ve bunlar arasında ‘Dicle Güzeli’nin de bulunduğunu belirtti. Yalçın, bu kelebeklerin erkeklerinin parlak mavi, dişilerinin ise kahverengi tonlarda olduğunu ve eylül-aralık ayları arasında görülebildiğini söyledi.

İlk Defa Fotoğraflayanların Heyecanı

Bitlis’ten gelen Sercan Bölük, 2015’ten bu yana kelebek fotoğrafçılığı yapıyor ve ‘Dicle Güzeli’ni ilk kez fotoğrafladığını belirtti. Bölük, şimdiye kadar 300 kelebek türü fotoğrafladığı ve ‘Dicle Güzeli’nin en etkileyici ilk beş tür arasında yer aldığını söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP