DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

15:54

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Çocukların Sırt Çantası Kullanımı: Sağlık Üzerine Etkileri ve Öneriler
  • ADIM HABER
  • Sağlık
  • Çocukların Sırt Çantası Kullanımı: Sağlık Üzerine Etkileri ve Öneriler
2 okunma

Çocukların Sırt Çantası Kullanımı: Sağlık Üzerine Etkileri ve Öneriler

ABONE OL
19 Ekim 2024 13:12
Çocukların Sırt Çantası Kullanımı: Sağlık Üzerine Etkileri ve Öneriler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ödev ve Malzemelerin Yükü

Öğrencilerin yanlarında taşıdığı ödevler, beslenme çantası ve suluk gibi malzemeler, çantanın hem hacmini hem de ağırlığını artırıyor. Bu durum, çocukların sırtlarına binen yükü arttırıyor ve kamburluk, sırt ve bel ağrıları gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dr. Nar, bu şikayetlerin özellikle eylül ve ekim aylarında daha sık görüldüğünü belirtiyor. Bu tür ağrılar özellikle ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde daha yaygın.

Çanta Seçimi ve Kullanımı

Dr. Nar, çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguluyor. Çantaların askılarının omuza tam oturması gerektiğini, ayrıca vücudun ön tarafına gelen ve kollukları birbirine bağlayan kemerli çantaların tercih edilebileceğini belirtiyor. Bu kemerler, çantanın yükünü göğse sabitleyerek yükün eşit dağılımını sağlıyor. Gençlerin, çantaları belin altında taşımasının yanlış olduğunu ve bu durumun kamburluk ile sırt ve bel ağrısına yol açabileceğini ifade ediyor.

Çanta Ağırlığı ve Fasikül Sistemi

Çantanın mümkün olduğunca hafif olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Nar, bazı okulların fasikül sistemine geçerek çocukların yükünü hafiflettiğini belirtiyor. Çantanın ideal ağırlığının 5 kilogram olması gerektiğini, ancak 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurguluyor. Ortaokul öğrencileri için kitapların fasiküllere ayrılmasının faydalı olabileceğini söylüyor.

Egzersiz ve Doğru Taşıma

Dr. Nar, sırt ve bel ağrıları için esneme hareketlerini öneriyor. Öğrencilerin tahta veya bilgisayar gibi sabit noktalara uzun süre bakmasının boyun ve sırt kaslarını gerdiğini belirtiyor ve saat başı bazı egzersiz hareketleri yaparak hareketli olmalarını tavsiye ediyor.

Ağır Çantaların Diğer Etkileri

Ağır yük taşımak, bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına neden olabilir. Yanlış kullanılan çantalar, vücudun ağırlık merkezini değiştirir ve bu durum, yere basış şeklini etkiler. Özellikle ayağında düz taban veya başka bir ayak sorunu olan çocuklar için bu durum ayak, bilek, baldır, diz, kalça ve bel ağrısına yol açabilir.

Doğru Çanta Kullanımı ve Eğitim

Dr. Nar, ailelerin çocukların ağrılarını büyüme ağrılarıyla karıştırabileceğini belirtiyor. Büyüme ağrılarının genellikle sırt ve belde olmadığını, daha çok eklem çevresindeki kas ve kemiklerin büyüme bölgelerinde olduğunu söylüyor. Ebeveynlere doğru çanta seçimi, çantanın doğru takılması, içeriğinin ayarlanması ve çocukların spora teşvik edilmesi konularında önerilerde bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP