DOLAR 34,2079 0.2%
EURO 37,0950 -0.03%
ALTIN 2.962,140,28
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

05:47

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Çocuklar İçin Su Mataralarındaki Hijyenin Önemi
10 okunma

Çocuklar İçin Su Mataralarındaki Hijyenin Önemi

ABONE OL
14 Ekim 2024 19:32
Çocuklar İçin Su Mataralarındaki Hijyenin Önemi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuk Enfeksiyonlarında Su Tüketiminin Hayati Önemi

Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, soğuk algınlığı mevsiminde çocukların sıvı tüketiminin ne denli önemli olduğunu vurguladı. Çocuklar okulda oyun oynarken ve hareket ederken su ihtiyaçları artıyor ve bu nedenle su mataralarında malzeme seçimi ve temizlik çok önemli.

Sağlıklı Su Matarası Seçimi

Prof. Dr. Kepenekli, plastik ve silikon mataraların sağlıklı olmadığını belirterek, cam ve çelik mataraların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. “Cam mataralar küçük çocuklar için uygun olmayabilir, bu nedenle ince yapılı çelik mataraları tavsiye ediyoruz. Bu tip mataralar enfeksiyon riskini azaltıyor.” dedi.

Su Mataralarının Temizliği

Mataraların düzenli temizlenmesinin önemine değinen Kepenekli, “Mataraların günlük olarak yıkanması gerekiyor. Temizlenmeyen mataralar enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu. Çocuklar arasında enfeksiyon yayılımını önlemek ve tekrar enfekte olmayı engellemek için mataraların düzenli temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

  • Normal bulaşık deterjanıyla yıkama,
  • Duru su ile detaylı çalkalama,
  • Sirkeli su veya karbonatlı su ile doğal temizlik.

Beklemiş Suyun Tehlikeleri

Prof. Dr. Kepenekli, matarada bekletilen suyun hem bakteri hem de küf mantarları üretebileceğini belirtti. “Beklemiş suyun içilmesini tavsiye etmiyoruz. O su mutlaka değiştirmeli, bekletilmemeli.” dedi.

Plastik Mataraların Zararları

Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, çocuklar için çelik mataraların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, BPA içeren plastik mataraların hormonal bozukluklara ve kanserlere yol açabileceğini vurguladı. Plastik mataraların, Amerika’da FDA tarafından yasaklandığını hatırlattı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP