DOLAR 34,2670 0.04%
EURO 37,4265 0.07%
ALTIN 2.918,450,05
İstanbul
20°

AÇIK

05:44

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Çevrim İçi Çocuk İstismarı ve Dijital Güvenlik
9 okunma

Çevrim İçi Çocuk İstismarı ve Dijital Güvenlik

ABONE OL
12 Ekim 2024 11:30
Çevrim İçi Çocuk İstismarı ve Dijital Güvenlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dijital Tehditler ve Çocuk İstismarı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanı ve Anadolu Üniversitesi SODİGEM Danışma Kurulu Üyesi Öğr. Gör. İrem Ebru Yıldırım Şen, dijital okuryazarlık, dijital güvenlik ve siber zorbalık konularında ulusal ve uluslararası çalışmalar yapmaktadır. Çevrim içi ortamlarda çocuk istismarı üzerine beş yıldır yoğun bir şekilde çalışan Şen, bu konunun dijital dünyanın en ciddi tehlikelerinden biri olduğunu belirtti.

Geçen yılki araştırmalara göre çevrim içi ortamlarda 32 milyon çocuk istismarı materyali tespit edildiğini aktaran Şen, bu tür içeriklerin uzun yıllar boyunca suçun devam etmesine neden olduğunu vurguladı. Çevrim içi çocuk istismarının aşamalarını tanımlamak için kullanılan ‘online-cyber grooming’ ya da ‘sanal uşaklaştırma’ kavramlarının önemine dikkat çekti.

Çocukların İstismar Süreci ve Korunma Yöntemleri

Şen, bu süreçte istismarcının sosyal medya platformları aracılığıyla çocukla iletişime geçtiğini, kendini çocuğun akranı gibi tanıtarak arkadaş olduğunu ve daha sonra cinsellik üzerine konuşmaya başlayarak çocuğun cinsel sohbeti normalleştirmesini sağladığını belirtti. Bu noktada ebeveynlerin ve emniyet birimlerinin rolünün önemine vurgu yaptı.

Çocukların bu tehlikeli süreçten korunabilmesi için ebeveynlerin dijital dünyada çocuklarını yalnız bırakmamaları gerektiğini ifade eden Şen, dijital cihazların çocuklar için bir ‘dijital emzik’ gibi kullanılmaması gerektiğini belirtti. Şen, çocukların internette izledikleri içeriklerin ve oynadıkları oyunların ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yapay Zeka ve Genişletilmiş Gerçeklik Tehlikesi

Şen, gelişen teknolojiyle birlikte istismarcıların çocuktan doğrudan materyal temin etmesine gerek kalmadığını, ebeveynlerin sosyal medyada paylaştığı çocuk görüntülerinin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini söyledi. ‘Sharenting’ kavramına dikkat çeken Şen, ebeveynlerin sosyal medyada çocuklarına ait görüntüleri paylaşmasının çocuk istismarına yol açabileceğini ve bu durumun çocuk işçiliğine varabileceğini belirtti.

Çocuk İstismarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Anadolu Üniversitesi SODİGEM Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt, internetin doğru kullanılmadığında hem yetişkinler hem de çocuklar için zararlar doğurabileceğine dikkat çekti. Dijital okuryazarlık eğitiminin önemine vurgu yaparak, bu eğitimin eksikliğinin birçok olumsuz duruma yol açtığını belirtti. Çocukların dijital dünyada karşılaşabileceği tehlikelere karşı korunmasının ancak dijital okuryazarlık eğitimiyle mümkün olabileceğine dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP