Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, 2025 yılı bütçesinin ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı önceleyen bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, bu bütçenin, yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen bir anlayışla hazırlandığını belirtti.
Yılmaz, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını gözeten bütçenin, işçi, esnaf, emekli, genç ve yaşlı gibi grupların taleplerini dikkate aldığını ve bu bütçenin güçlenen beşeri sermaye ve daha etkin hale gelen iş gücü piyasasının bütçesi olduğunu ifade etti.
Mali disiplinin korunması, ekonomik istikrarın sağlanması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesinin bütçenin temel politikalarıyla uyumlu olduğunu dile getiren Yılmaz, “Maliye politikamızı, deprem hariç harcamaları kontrol altında tutacak, kamu açıklarını kademeli olarak düşürecek ve dezenflasyon sürecini destekleyen bir yaklaşımla hazırlayarak huzurunuza getirmiş bulunuyoruz,” dedi.
Yılmaz, dünya ekonomisinde istenilen seviyelere düşmeyen enflasyon oranları, sıkı para politikalarının gevşemesi, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler gibi faktörlerin belirsizlikleri artırdığını belirtti. Küresel ekonomik faaliyetin salgın öncesi ortalamalarının altında seyrettiğini ancak istikrar kazandığını ifade etti.
IMF’nin 2024 Temmuz Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, dünya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,3 büyüdüğünü, bu yıl yüzde 3,2 ve 2025 yılında yüzde 3,3 ile ılımlı büyüme beklediğini belirtti.
Yılmaz, Türkiye ekonomisinin küresel ve iç koşullara rağmen büyümeyi destekleyici politika ve tedbirler sayesinde iktisadi faaliyetlerin canlılığını koruduğunu vurguladı. 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü ve 14 yıl boyunca kesintisiz büyüme kaydettiğini dile getirdi.
Türkiye ekonomisinin 2020-2023 döneminde dünya ekonomisine kıyasla daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek yüzde 25,9 oranında büyüme kaydettiğini belirtti.
Yılmaz, 2023 yılı itibarıyla kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 243 dolar olarak gerçekleştiğini, 2024 yılında bu rakamın 15 bin doları aşmasını beklediklerini ifade etti. 2025 yılında 17 bin 28 dolar, 2027 yılında ise 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmasının tahmin edildiğini söyledi.
Yılmaz, “Dezenflasyon sürecini temin edecek politika bileşimini sürdürerek fiyat artışları hedeflenen patikaya gerileyene kadar bütün araçlarımızı enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak şekilde kullanacağız,” dedi. Uygulanan sıkı para ve maliye politikalarının iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerini göstermeye başladığını belirtti.
Yılmaz, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın artış eğilimini sürdürerek 261,6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, yıl sonu hedefinin 264 milyar dolar olduğunu belirtti. Cari işlemler dengesinde ise beklentinin üzerinde bir iyileşme yaşandığını vurguladı.
Yılmaz, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağını öngördüklerini söyledi. Eğitim bütçesinin 2 trilyon 181 milyar liraya, sağlık hizmetleri için 1 trilyon 106 milyar lira kaynak ayrıldığını belirtti.
2025 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynağın 705,6 milyar liraya yükseltildiğini ifade etti. Yılmaz, sosyal yardım bütçesini 650,9 milyar liraya çıkardıklarını ve bu tutarın bütçenin yüzde 4,4’üne denk geldiğini dile getirdi.
Son olarak, mahalli idareler için ayırdıkları kaynağı 1 trilyon 345 milyar liraya çıkardıklarını belirtti.
GÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
19 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
29 gün önce