Invers.com’un haberine göre, bilim insanları yaptıkları araştırmada, cüce gezegen Ceres’teki bir okyanusta, yaşam için gerekli olan bazı organik maddelerin meydana gelmiş olabileceğini tespit etti.
Asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan cüce gezegen Ceres’te, tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu bir yüzeyin altında tuzlu su okyanusları bulunuyor. Ceres’te bulunan büyük gök taşı kraterlerinden biri olan “Ernutet” çevresinde yüzlerce kilometrekarelik alanlarda organik kimyasalların bulunduğu keşfedildi.
Araştırmada, kraterdeki organik bileşenlerin, uzaydaki radyasyon bombardımanının etkisiyle çabuk yok olması nedeniyle nispeten kısa süre önce yüzeye çıkmış olabileceği ortaya çıktı.
Laboratuvarda Ceres’tekine benzer organik kimyasallar üzerinde deney yapıldı. Araştırmayı İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde gezegen bilimci olan Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis başkanlığında bir ekip yürüttü.
Ekip, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) 2012’deki “Dawn Görevi”‘nde elde edilen bilgiler ışığında laboratuvarda Ceres’teki kimyasallara benzer içerikte bir karışım üretti.
Araştırma, Ernutet Krateri’nde bulunan organik bileşiklerin Ceres’in derin okyanusunun en az birkaç yüz milyon yıl süren ömrü boyunca evrimleşmiş olabileceğini gösterdi.
Ernutet Krateri’nin olası “yaşam barındıran” veya “yaşanabilecek” bir alan olabileceği belirtildi. Ceres’in jeolojisinin, organikleri oldukça yakın bir geçmişte oluşturduğu düşünülmektedir.
Araştırma, Science Advances dergisinde yayımlanmıştır.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024