Geçtiğimiz yıl başlatılan bir proje kapsamında, Çanakkale Tarihi Alanı’nın açık hava müzesine dönüştürülmesi için önemli adımlar atılıyor. Şehitler Abidesi’nde 2, Ertuğrul Koyu’nda 2, Küçükanafarta’da 2, Seddülbahir köyü ve çevresinde ise 9 olmak üzere toplam 15 top mevzii restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılacak.
Alan Başkanlığı bünyesinde görevli uzmanlar ve tarihçiler eşliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, 109 yıldır toprak altında kalan tarihi topların çevresi temizlenmeye başlandı. Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, yapılan çalışmalarla ilgili, buranın dünyanın en büyük açık hava müzesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade etti.
Proje kapsamında Çanakkale’nin geçilmezliğinde rol oynamış 15 top mevzisinin ziyaretçilere açık hale getirildiğini belirten Kaşdemir, amacın ziyaretçilerin Çanakkale ruhunu daha iyi kavramalarını sağlamak olduğunu vurguladı. Kaşdemir, “Çanakkale tarihin nakışını değiştirmiştir. Çanakkale geçilmez yapılarak Türk milleti burada adeta küllerinden yeniden doğmuştur. İşte özellikle Boğaz müdafaasında Çanakkale’yi geçilmez yapan bu arkamızda görmüş olduğumuz top bataryaları toprağın altından gün yüzüne çıkartılarak Çanakkale’nin daha iyi anlaşılmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Başkan Kaşdemir, bu tarihi alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için özverili çalışmalar gerektiğini belirterek, “Bu alanlarda toprağın altından hala Çanakkale Savaşı’nın izleri fışkırmaya devam ediyor. Biz de tarihten gelen bu emanetleri göz bebeğimiz gibi koruyarak gelecek nesillere aktarmanın gayreti içerisindeyiz.” dedi.
Çanakkale’nin tarihi zenginliklerinin daha iyi anlaşılmasını hedefleyen Tarihi Alan Başkanlığı, ziyaretçilerin 109 yıl öncesine bir yolculuk yaparak o dönemi daha derinlemesine kavramalarını sağlamayı amaçlıyor. Kaşdemir, “Ecdadının nasıl büyük işler başardığını daha iyi idrak etmiş olacak. İşte Çanakkale’ye muhafızlık yapmış, Çanakkale’ye geçilmez yapmış bu topraklarda savaşın büyüklüğünü, savunmanın büyüklüğünü, Türk milletinin ne kadar büyük bir şanlı direniş yaptığını çok daha iyi anlamış olacak.” şeklinde konuştu.
Çanakkale’nin tarihi zaferlerinin her daim hatırlanmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalarda, tarihin toprağın altında kalmış izleri gün yüzüne çıkarılarak bu büyük mirasın yaşatılması hedefleniyor.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024