DOLAR 34,0911 -0.05%
EURO 37,9150 -0.07%
ALTIN 2.816,430,03
İstanbul
24°

KAPALI

05:14

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Bozburun Yarımadası’nda Yapılan Arkeolojik Keşif
30 okunma

Bozburun Yarımadası’nda Yapılan Arkeolojik Keşif

ABONE OL
23 Temmuz 2024 18:04
Bozburun Yarımadası’nda Yapılan Arkeolojik Keşif
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Volkan Demirciler liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, Bozburun Yarımadası’nda önemli bir keşif yapıldı. Bozburun Mahallesi’nin Tepebaşı mevkisinde ortaya çıkarılan yazıt, daha önce bilimsel yayına konu olmayan nadir buluntular arasında yer alıyor.

Bölgedeki Kaletepe sırtlarında yapılan titiz araştırmalar neticesinde gün yüzüne çıkarılan yazıtta, Anadolu’nun farklı kentlerinden gelen 8 kişinin belirlenemeyen bir amaç doğrultusunda yapmış olduğu finansal katkılar detaylı bir şekilde yer alıyor. Bu yazıt, Bozburun Yarımadası’nın antik dönemdeki politik ve sosyoekonomik yapısı hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.

Bozburun Yarımadası’nda bulunan yazıtlar, bölgenin tarihi ve kültürel birikimine ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır. Antik dönemde “Karya Khersonesosu” veya “Rodos Peraiası” olarak bilinen bu bölgede yapılan keşifler, bilinmeyen yönleri aydınlatmakta ve arkeologlara önemli veriler sunmaktadır.

Dr. Volkan Demirciler ve ekibi, 2021 yılından itibaren Bozburun Yarımadası genelinde gerçekleştirdikleri arkeolojik yüzey araştırmalarıyla bölgenin antik dönemden günümüze uzanan izlerini belgelemekte ve yeni keşifler yapmaktadır. Yapılan çalışmalar sırasında bölgenin yerleşim modelleri, tarım terasları, hidrolojik potansiyeli ve yerleşim-tarım ilişkisi detaylı bir şekilde incelenmektedir.

Bozburun Yarımadası’nın en az 2 bin 300 yıl öncesine dayanan köylerin bir araya gelerek şehir ölçeğinde örgütlenmesiyle oluştuğu belirtilmektedir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, bu antik yerleşim birimlerinin geçmişine ve kültürel dokusuna ışık tutmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP