DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
26°

AÇIK

13:05

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Bitlis Kent Merkezi Projesi
21 okunma

Bitlis Kent Merkezi Projesi

ABONE OL
26 Ağustos 2024 11:30
Bitlis Kent Merkezi Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bitlis kent merkezinde gerçekleştirilen proje ile çarpık yapılaşmaya son verilerek, kentin tarihi dokusu gün yüzüne çıkarıldı. Projenin yatırım değeri 1 milyar 229 milyon lira olarak belirlendi. Proje kapsamında kent merkezinden geçen ve kötü koku yayan derenin çevresinde bulunan 50 bin metrekarelik alan da ıslah edildi.

Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerinde gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarıyla riskli 98 binadan 436 bağımsız bölüm ve dere boyunca uzanan kaçak ve sağlıksız yapılar yıkıldı. Ayrıca Hüsrevpaşa Mahallesi’nde TOKİ tarafından 263 işyeri inşa edildi.

Restorasyon çalışmaları sayesinde 9 tarihi köprü ve kemerler ortaya çıkarıldı. Paşa Hamamı, Ulu Cami, Behiye Mescidi, Memi Dede Türbesi, Hazo Hanı gibi önemli yapılar restore edildi. Proje kapsamında 73 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçesinin 1. etabı tamamlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje kapsamında yapılan çalışmaları sosyal medya hesabından paylaşarak, “Bitlis’in çocuklarının tarihle büyümesini, mimariyle yaşamasını ve kültürümüzü tanımasını istedik. Tarihi yeniden gün yüzüne çıkardık ve kente yeni bir siluet kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

Bitlis Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Abdulselam Tadik ise projenin 2019’da başlayan kamulaştırma çalışmalarıyla çarpık kentleşmenin önüne geçtiğini belirtti.

Proje kapsamında Bitlis’in tarihi dokusunun gün yüzüne çıkmasıyla kent turizmi de olumlu yönde etkilendi. Kent sakinlerinden Naif Özal, proje sayesinde kentin tarihine ve kültürüne daha fazla önem verildiğini, turizm potansiyelinin arttığını belirtirken, Mahfuz Yılmaz ise derenin temizlenmesiyle çevrenin daha yaşanabilir hale geldiğini dile getirerek, Bakanlık ve belediye yetkililerine teşekkür etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP