DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Bingöl Balı AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı
31 okunma

Bingöl Balı AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı

ABONE OL
11 Temmuz 2024 12:39
Bingöl Balı AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bingöl Üniversitesi tarafından arı ve arı ürünleri alanında yapılan çalışmalar sonucunda kentin tamamını temsil eden 36 bölgedeki 108 noktadan 3 yıl boyunca elde edilen balın analiz edilmesinin ardından 7 Ekim 2022’de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Bingöl balı, Avrupa Birliği’nden de tescil aldı. Geçen yıl uluslararası tescile başvurulan Türkiye’nin 10 ürününden biri olan Bingöl balı, yapılan değerlendirmelerin ardından Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak coğrafi işaret tescili alan 23 üründen biri oldu.

Bingöl balının kentte kayıtlı 1300 arıcı tarafından, 174 bin kovanda üretimi sürüyor. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, bu sürecin birçok paydaşın katkılarıyla gerçekleştiğini belirtti. Çapak, Bingöl balının AB’den coğrafi işaret belgesi almasının uzun vadeli hedeflerinden biri olduğunu ifade etti.

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba da Bingöl balının AB’den coğrafi işaret tescili almasının sevincini yaşadıklarını belirterek, bu tescilin balın piyasa değerini artıracağını ve ihracat imkanlarını genişleteceğini dile getirdi.

  • Üreticilere ciddi yansımaları olacak
  • Markalaşmaya doğru gidiyoruz

Bingöl balının artık Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde tescillenen bir bal olduğunu önemle vurgulayan Çapak ve Aba, bu sürecin bal üreticilerine ve Bingöl iline olumlu yansımaları olacağını belirttiler.

Muhabir: Rıdvan Korkulutaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP