Bingöl Üniversitesi tarafından arı ve arı ürünleri alanında yapılan çalışmalar sonucunda kentin tamamını temsil eden 36 bölgedeki 108 noktadan 3 yıl boyunca elde edilen balın analiz edilmesinin ardından 7 Ekim 2022’de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Bingöl balı, Avrupa Birliği’nden de tescil aldı. Geçen yıl uluslararası tescile başvurulan Türkiye’nin 10 ürününden biri olan Bingöl balı, yapılan değerlendirmelerin ardından Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak coğrafi işaret tescili alan 23 üründen biri oldu.
Bingöl balının kentte kayıtlı 1300 arıcı tarafından, 174 bin kovanda üretimi sürüyor. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, bu sürecin birçok paydaşın katkılarıyla gerçekleştiğini belirtti. Çapak, Bingöl balının AB’den coğrafi işaret belgesi almasının uzun vadeli hedeflerinden biri olduğunu ifade etti.
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba da Bingöl balının AB’den coğrafi işaret tescili almasının sevincini yaşadıklarını belirterek, bu tescilin balın piyasa değerini artıracağını ve ihracat imkanlarını genişleteceğini dile getirdi.
Bingöl balının artık Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde tescillenen bir bal olduğunu önemle vurgulayan Çapak ve Aba, bu sürecin bal üreticilerine ve Bingöl iline olumlu yansımaları olacağını belirttiler.
Muhabir: Rıdvan Korkulutaş
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024