DOLAR 34,1008 -0.01%
EURO 37,9638 0.07%
ALTIN 2.816,850,03
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Beyinde Kelimelerin Anlam Haritası: Araştırma Detayları
35 okunma

Beyinde Kelimelerin Anlam Haritası: Araştırma Detayları

ABONE OL
5 Temmuz 2024 16:31
Beyinde Kelimelerin Anlam Haritası: Araştırma Detayları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyindeki Kelimelerin Haritası

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları beynin içerisindeki kelimelerin dilsel özelliklerini belirlemekle görevli olduğunu düşündükleri nöron gruplarının detaylı haritasını oluşturdu. Bu haritanın incelenmesi sonucunda, beynin sesin anlama dönüştürülmesinde belirli kategorideki beyin hücrelerini kullandığı ortaya çıktı.

Bilim insanları, beynin sesi işitme korteksinde işlediği ancak bir kelimenin dilsel anlamının prefrontal kortekste çözüldüğünü belirledi. Söz konusu süreçler, beyindeki kan akışının görüntüleri incelenerek analiz ediliyor ve kelimelerin beynin ilgili nöronlarıyla eşleştirilmesine olanak tanıyor.

Araştırmacılar, epilepsi ameliyatı geçirmek üzere olan deneklerin beynine elektrotlar yerleştirerek prefrontal korteksteki nöronların tepkilerini kaydetti. Kelimeler dinletilerek nöron aktiviteleri incelendi ve benzer anlamdaki kelimelerin aynı nöronları tetiklediği belirlendi.

  • Beyin kelimeleri seslerine göre değil, anlamlarına göre ayırt ediyor.
  • Belirli nöron grupları, benzer kategorideki kelimelere tepki veriyor.
  • Nöronlardan doğrudan kayıt yapmanın, beyin taramalarından daha hızlı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, nöronlardan elde edilen verilerin, konuşma yetisini kaybetmiş insanlara bu yetiyi yeniden kazandırabilecek beyin-bilgisayar arayüz cihazlarının geliştirilmesinde faydalı olabileceği düşüncesindeler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP