DOLAR 34,4465 0.3%
EURO 36,3032 0.16%
ALTIN 2.836,840,10
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

15:29

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Beçin Antik Kenti’nde Tarihe Işık Tutuluyor
48 okunma

Beçin Antik Kenti’nde Tarihe Işık Tutuluyor

ABONE OL
18 Temmuz 2024 14:20
Beçin Antik Kenti’nde Tarihe Işık Tutuluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beçin Antik Kenti’nde Tarihe Işık Tutuluyor

Bölgenin en önemli ören yerleri arasında yer alan ve yıl boyunca kazı çalışmaları yapılan Beçin Antik Kenti’nde, gün yüzüne çıkartılan kalıntılar tarihe ışık tutuyor. Ayakta kalan tarihi yapılar, restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine verdiği demeçte, Beçin şehri ve kalesini, Menteşeoğulları’nın başkent olarak seçtiğini belirtti. Kurucusu Ahmet Gazi’nin türbesinin bulunduğu Beçin’in Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerden biri olduğunu vurguladı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012’de alınan antik kentte düzenli olarak kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Pektaş, kentte birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını ve ayakta kalan tarihi yapıların restore edilerek turizme kazandırıldığını ifade etti.

  • “Kale duvarları ve burçları eski görünümüne kavuşuyor”

Antik kentin tarihinin milattan önce 2 binlere kadar uzandığını belirten Pektaş, Menteşeoğulları Beyliği döneminde kentin asıl önem kazandığını söyledi. Restorasyon çalışmalarıyla Beçin’in eski günlerindeki ihtişamı yeniden kazanacağını belirtti.

Beçin iç kalesinin Milas Ovası’na hakim bir konumda olduğunu vurgulayan Pektaş, restorasyon çalışmalarının iç kale burçlarıyla başladığını ve diğer surlarda da aynı çalışmanın devam edeceğini aktardı.

2024 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini belirten Pektaş, mezarlık alanında temizlik çalışmaları yapıldığını ve türbelerin restorasyon projelerinin devam ettiğini söyledi.

Beçin Kalesi: Tarihi kaynaklarda, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentteki kalenin Bizans döneminde yapıldığı, inşaatında çevresindeki antik yapıların taşlarından yararlanıldığı belirtiliyor. Menteşeoğulları döneminde ise kalenin onarılarak kullanıldığı ifade ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP