DOLAR 34,1793 0.04%
EURO 38,2121 0.1%
ALTIN 2.896,36-0,81
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

16:17

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Balık Gölü: Doğal Güzelliği ve Su Sorunu
5 okunma

Balık Gölü: Doğal Güzelliği ve Su Sorunu

ABONE OL
26 Eylül 2024 15:14
Balık Gölü: Doğal Güzelliği ve Su Sorunu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Sinek Yaylası ve Aras Dağları’nın kesiştiği bölgede yer alan Balık Gölü, adaları, kuş ve balık türleriyle doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Kış mevsimi boyunca yüzeyi buzla kaplanan göl, yaz aylarında da kamp yapmak isteyen doğa tutkunları ve sıcak havadan bunalıp dinlenmek isteyenlerin uğrak yeri haline geliyor.

Doğubayazıt ilçe merkezinin ve güzergahtaki bazı köylerin su ihtiyacını karşıladığı gölün yosun tutması ve suyunun çekilmesi canlı yaşamını da olumsuz etkiliyor. Balık Gölü, Türkiye’nin en yüksekte yer alan en büyük alanlı gölü olup, ortalama derinliği 70 metredir.

Su Seviyesindeki Azalma

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, göldeki su seviyesindeki azalmaya dikkat çekerek, son 10 yılda bölgede yaşanan sıcaklık artışı ve azalan kar yağışının gölü olumsuz etkilediğini belirtiyor. Göl, dereler, kar ve yer altı sularıyla beslenmekte ancak bu beslenme miktarı azalmaktadır.

Doğubayazıt ilçesinin içme ve kullanma suyunun Balık Gölü’nden karşılandığına değinen Kaya, suyun kontrolsüz bir şekilde alındığını ve bu durumun ekolojik dengeyi bozduğunu vurguluyor. Gölde su seviyesinin azalmasıyla içme suyu taşıyan boru hatlarının yüzeye çıkması ve suyun pompalanması canlılara zarar vermektedir.

Çözüm Önerileri

Prof. Dr. Faruk Kaya, çevrede bulunan kaynak sularının kullanılması ve alternatif su kaynaklarının araştırılması gerektiğini belirterek, Balık Gölü’nün ekolojisinin korunması için önlemlerin alınması gerektiğini ifade ediyor. Aksi takdirde, göldeki ekolojik denge ve canlıların yaşam alanları tehlikeye girebilir.

Kuş Cenneti Tehlikesi

Balık Gölü, aynı zamanda bir kuş cenneti olarak bilinmektedir. Ancak su seviyesindeki azalma nedeniyle kuşların yaşam alanları da tehlikeye girmektedir. Gölün çevresinde turizm tesisleri bulunan Yakup Birlik, Doğubayazıt’ın gelişmesiyle gölden daha fazla su alındığını ve bu durumun gölün ekosistemini olumsuz etkilediğini belirtiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP