DOLAR 34,1044 0.23%
EURO 37,9632 0.23%
ALTIN 2.812,35-0,44
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA NAMAZ VAKTİ

Bakanlık Tarafından Yayımlanan Su Ürünleri Avcılığı Tebliğleri
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Bakanlık Tarafından Yayımlanan Su Ürünleri Avcılığı Tebliğleri
17 okunma

Bakanlık Tarafından Yayımlanan Su Ürünleri Avcılığı Tebliğleri

ABONE OL
11 Ağustos 2024 16:52
Bakanlık Tarafından Yayımlanan Su Ürünleri Avcılığı Tebliğleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan “6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ve “6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ile su ürünleri avcılığına yönelik yeni düzenlemeler getirildi.

Bu tebliğlerle, 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için avcılığa ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kurallar belirlendi.

Belirlenen kurallar çerçevesinde, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 türe ilişkin avlanabilir miktarlar belirlendi. Ayrıca, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik su ürünleri türlerinin avcılığı yasaklandı ve koruma altına alındı.

Bazı su ürünleri türlerinde asgari avlanılabilir boy uzunluğu belirlenirken, bazı türlerde de boy uzunluklarına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı.

Balıkçılık sektöründe önemli bir yere sahip olan hamsi için üretim planlaması uygulamasına geçildi ve hamsi avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Bu miktar, bölgesel farklılıklar ve sektör paydaşlarıyla işbirliği içinde yönetilecek.

Tebliğler, 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek olup, su ürünleri avcılığında denetim ve izleme sistemleriyle desteklenerek, halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP