DOLAR 33,9808 -0.07%
EURO 37,8322 0.31%
ALTIN 2.748,740,76
İstanbul
26°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Bacaklarınız huzurlu mu?
92 okunma

Bacaklarınız huzurlu mu?

ABONE OL
19 Temmuz 2024 21:29
Bacaklarınız huzurlu mu?
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Huzursuz bacak sendromu (HBS), yaygın olarak görülen sinir sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Bu hastalığa sahip bireylerde özellikle dinlenme durumunda bacaklarda, ayaklarda ve bazen de kol bölgesinde rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiği gibi, yaş ilerledikçe hastalığın yol açtığı sorunlarda artış gözlenir. Bireyin hareketsiz kalması durumunda hastalıktan etkilenen bölgelerdeki huzursuzluk hissinde artış gözlenir. Hastaların birçoğu, önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden yakınırlar. Özellikle gece saatlerinde artış gösteren bu rahatsızlık hissi, hasta bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Huzursuz bacak sendromu hastalığının birçoğunda, hastalık kaynaklı uyku problemleri de gözlenebilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanan bireylerde görülen belirtiler genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi,
Huzursuzluk hissiyatından kaynaklı sürekli olarak hareket etme ihtiyacı,
Gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi,
Hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi,
Bacaklarda istemsiz seğirmeler.
Huzursuz Bacak Sendromu (Bacak Uyuşması) Nedenleri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu, çoğu zaman nedeni bilinmeyen (idyopatik) şekilde ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise hastalığın ortaya çıkışında bireyde bulunan başkaca etkenler rol oynar. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Genetik yatkınlıklar,
Dopamin dengesinde bozukluk,
Gebelik (özellikle son trimester),
Demir eksikliği veya başka nedenlerden kaynaklı anemiler,
Nöropati,
Aşırı alkol kullanımı,
Omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşumu,
Serotonin miktarını yükselten antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı.

Huzursuz Bacak Sendromu (Bacak Uyuşması) Teşhisi Nasıl Konulur?
Bireylerde huzursuz bacak sendromu teşhisinin konulabilmesi için öncelikle bireyin hastalık öyküsü ve ailesinde görülen hastalıklar detaylı olarak öğrenilmelidir. Hastalıktan şüphelenildiği durumlarda fiziksel ve nörolojik muayeneler yapılır. Teşhis aşamasında uyku hastalıkları alanında uzman hekimlerin de hastaları muayene etmesi büyük önem taşır. Hastalığın teşhisi aşamasında bazı elektrofizyolojik testler ve kan tahlillerinden yararlanılabilir. Yapılan tanı testleri sonucunda huzursuz bacak sendromu teşhisi konulan hastalarda tedavi süreci titizlikle planlanmalıdır.

Huzursuz bacak sendromu, sık görülen bir hastalıktır ve toplumun %10’luk bir kesimini etkilediği düşünülmektedir.Huzursuz bacak sendromu, istirahat esnasında veya hareketsiz iken bacaklarda artış dürtüsel ve nörolojik bir hareket bozukluğudur. Rahatsız edici semptomlar hareket ile azalırken, akşam veya gece saatlerinde artış gösterebilir. Genetik veya çevresel faktörler hastalığın altında yatan nedenler arasında bulunur. Özellikle demir eksikliği sorunu yaşayan hastaların semptomlarının kötüleştiği bilinmektedir. Belirtiler çoğunlukla dinlenme sırasında, özellikle de gece uykusunda gelişen hareket etme dürtüsü, uyku bozukluğu ve konsantrasyon bozuklukları şeklinde gelişir.

Huzursuz bacak sendromu çocuklar dahil olmak üzere her yaş grubundan ve cinsiyetten bireyi etkileyebilir, ancak orta yaş grubunda görülme sıklığı daha yüksektir. Hastalığın genel popülasyonda yaygınlığı %1-15 arasında değişiklik gösterebilir, çocukluk döneminde huzursuz bacak sendromu yaşayan hastaların yaygınlığı ise %2 civarındadır. Huzursuz bacak sendromu iki farklı tür şeklinde incelenebilir. Erken başlangıç olarak bilinen ilk türde 45 yaşından önce tanı konulur, genellikle genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkar ve yavaş ilerler. Geç başlangıçta ise hastalık hızlı ilerler ve tanı 45 yaşından sonra konulur.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu yaşayan bireylerin üçte biri semptomlarının kontrolü için medikal tedavilere gereksinim duymaktadır. Hastalar semptomlarının genellikle yatma ve oturma gibi hareket gerektirmeyen eylemler sırasında ortaya çıktığını veya kötüleştiğini söylemektedir. Hareketsizlik ile birlikte artış gösteren rahatsızlık hissi ve ağrı söz konusudur. Huzursuz bacak sendromuna sahip hastalar çoğunlukla semptomları tarif etme konusunda güçlük yaşarlar. Ancak genel olarak ortaya çıkan ve hastalığın teşhisine aracılık eden belirtilerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:

Bacaklarda hareket etme isteği uyandıran rahatsızlık verici hisler,
Bacaklarda ortaya çıkan zonklama, ağrı, kaşıntı, elektriklenme ve çekilme hissi,
Bu semptomların nadiren kolları etkilemesi,
Dinlenirken kötüleşen duyular,
Bacaklarda hissedilen rahatsızlığın hareket ile birlikte geçici olarak kaybolması,
Akşamları veya uyku sırasında bacaklarda seğirme hissi,
Uyku bozuklukları, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme konusunda güçlük,
Uyku sırasında bacakları hareket ettirme amacıyla yataktan kalkma isteği,
Yorgunluk ve gündüz vakti uyku isteğinin oluşması,
Davranış ve ruh hali değişiklikleri,
Ayak vurmak gibi alışkanlık edinilmiş tekrarlayıcı davranışlar,
Dikkat eksiklikleri ve konsantrasyon bozuklukları,
Bir şeyleri hatırlamada zorluk,
Depresyon ve anksiyete.

Huzursuz Bacak Sendromu (Bacak Uyuşması) Çeşitleri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu hastalığı temel olarak 2 alt gruba ayrılır:

İdyopatik Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromunun bu çeşidinde hastalığın tam olarak nedeni bilinememektedir. Genetik kaynaklı idyopatik huzursuz bacak sendromu ve ailevi olmayan huzursuz bacak sendromu olarak ikiye ayrılabilir.
İkincil Tip (Sekonder) Kuzursuz Bacak Sendromu: Hastalığın bu çeşidinde huzursuz bacak sendromu, bireyde bulunan herhangi başka bir rahatsızlıktan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu hastalık; polinöropati, böbrek hastalığı, parkinson, anemi, gebelik, vitamin veya mineral eksikliği veya bazı romatizmal hastalıklar olabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu (Bacak Uyuşması) Tedavisi
Huzursuz bacak sendromu hastalığının tedavisinde, hastalığın çeşidinin belirlenmesi oldukça önemli bir rol oynar. Hastalığın altında yatan demir eksikliği, anemi gibi herhangi bir sorun olması durumunda öncelikli olarak bu sorunun giderilmesine yönelik bir tedavi planı uygulanmalıdır. Bunun haricindeki durumlarda masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, egzersiz ve ilaç tedavilerinden yararlanılabilmektedir. Özellikle demir eksikliği sorunu yaşayan hastaların semptomlarının kötüleştiği bilinmektedir. Beslenmenin de büyük önem taşıdığı bu hastalıkta kafein gibi hastalığı tetikleyen maddelerin diyetle alımının kontrol altında tutulmasında fayda vardır. Bunların haricinde huzursuz bacak sendromu hastaları stres, sigara kullanımı, uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlardan da kaçınmalıdır. Eğer siz de huzursuz bacak sendromu hastalığına sahipseniz, hekiminiz tarafından önerilen tedavi ilkelerine uyum sağlayarak ve düzenli olarak kontrollerinizi yaptırarak hastalığın yol açtığı sorunların önüne geçebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP