DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Azerbaycan’da Türk Devletleri Zirvesi
32 okunma

Azerbaycan’da Türk Devletleri Zirvesi

ABONE OL
5 Temmuz 2024 12:32
Azerbaycan’da Türk Devletleri Zirvesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önerisiyle düzenlenmesi planlanan Türk Devletleri Zirvesi’ne Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan devlet başkanları ile üst düzey yetkililerin katılacağı belirtildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da zirveye katılacak.

Zirveye Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDT) gözlemci ülkeleri olan Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Macaristan liderlerinin de davet edildiği ifade edildi.

  • Zirvenin teması: “Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek” olarak belirlendi.
  • Zirvede ele alınacak konular: Orta Koridor’un ve diğer ulaşım bağlarının güçlendirilmesi, Azerbaycan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı (COP 29) hazırlıkları.
  • Zirve öncesinde TDT Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Şuşa’da toplanarak, zirvenin gündem maddelerini ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeleri görüşeceğini belirtildi.

Zirve sırasında Türk Devletleri liderlerinin “Karabağ Deklarasyonu”na imza atacağı ve TDT projeleriyle ilgili belgelerin onaylanacağı bilgisi verildi.

Zirve öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in daveti üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da zirveye katılacağı, bu durumun Türk halklarının birliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Zirvenin, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde yapılacak olmasının sembolik önem taşıdığına dikkat çekildi. Aliyev, TDT liderlerinin yılda bir kez bir araya gelmesinin yeterli olmadığını belirterek, gayriresmi zirve önerisinde bulunmuştu.

Aliyev’in, Şuşa’nın özgürlüğü ve imar çalışmalarına vurgu yaparak, Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının Şuşa’yı, Kırgızistan Cumhurbaşkanının ise Ağdam ve Fuzuli’yi ziyaret ettiğini hatırlattığı belirtildi.

Zirve öncesi gerçekleşecek zirve Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sonrasında, zirve için son hazırlıkların tamamlanacağı ifade edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP