DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
26°

AÇIK

13:05

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Aydıncık’ta Kelenderis Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Aydıncık’ta Kelenderis Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor
12 okunma

Aydıncık’ta Kelenderis Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor

ABONE OL
27 Ağustos 2024 15:13
Aydıncık’ta Kelenderis Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Akdeniz’deki stratejik konumuyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Aydıncık ilçesinde bulunan Kelenderis Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde arkeolojik kazılar sürdürülüyor. Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın liderliğindeki 30 kişilik ekip, bölgede çalışmalarını yürütüyor.

Roma Dönemi’ne ait birçok yapıyı içinde barındıran antik kentte, hamam, bazilika planlı kilise, odeion (müzikal etkinliklerin düzenlendiği yapı) ve nekropol alanı bulunmaktadır. Kazılar, yılın 12 ayı aralıksız bir şekilde devam etmektedir.

Önceki kazılarda 2 bin 500 yıl öncesine tarihlenen kalenin surlarının bir kısmı gün yüzüne çıkarılmış olup, ekip, bu yapıyı tamamıyla ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.

Kazı Başkanı Mahmut Aydın: “Kale, Roma Dönemi’nde Kilikya bölgesinin en güçlü kalelerinden biri olarak bilinmektedir. Yapının bütünlüğünü korumuş olması bize önemli ipuçları sağlamaktadır. Kaledeki çalışmalarımız, tarihi yapı hakkında önemli bilgilere ulaşmamızı sağlayacaktır. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte ziyarete açılacak olan kale, turizme kazandırılacak önemli bir eser haline gelecektir.”

Aydın, Kelenderis Antik Kenti’nin Mersin-Antalya kara yoluna yakın konumda olması sebebiyle turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. “Buranın turistlerin ziyaretine açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Antik kentin turizme kazandırılması projesi onay aşamasında olup, kısa sürede tamamlanarak ziyarete açılacaktır.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yürütülen arkeolojik çalışmaların, antik kentin turizme kazandırılması sürecine olumlu katkı sağlayacağı belirtilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP