İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934’te alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet verdi.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin açtığı dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti ve Ayasofya’nın ibadete açılmasının önünü açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. 24 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra ibadete açıldı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir. Günlük ortalama 50 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır ve yılda 6-7 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır.
Ayasofya’da günlük namaz vakitleri dışında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Sahih-i Buhari dersleri, irşat dersleri, irfan dersleri gibi programlar düzenlenmekte ve hafızlık icazet merasimleri gerçekleştirilmektedir.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 50 personel görev yapmaktadır. Bu personel, ziyaretçilere rehberlik etmekte, namaz esnasında düzen sağlamakta ve çeşitli dini hizmetler sunmaktadır.
YAŞAM
4 gün önceYAŞAM
4 gün önceYAŞAM
4 gün önceYAŞAM
6 gün önceYAŞAM
8 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
12 gün önce