DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
27°

AÇIK

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun daha da gerilemesini bekliyor
  • ADIM HABER
  • Ekonomi
  • Avrupa Merkez Bankası enflasyonun daha da gerilemesini bekliyor
154 okunma

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun daha da gerilemesini bekliyor

ABONE OL
15 Şubat 2024 12:52
Avrupa Merkez Bankası enflasyonun daha da gerilemesini bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BRÜKSEL (AA) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Christine Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyonun gayeye hakikat gerilediğini, lakin yüzde 2’lik gayenin yakalanmasından emin olmak için daha fazla bilgiye gereksinim duyduklarını söyledi.

Lagarde, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesinin Nakdî Diyalog başlıklı oturumunda konuştu.

Avro Bölgesinde ekonomik faaliyetin 2023’te zayıf seyrettiğini ve gerçek büyümenin son çeyrekte sakinleştiğini anımsatan Lagarde, faaliyetteki zayıflığın, inşaat, üretim ve hizmetlere kadar uzanan çeşitli bölümlere yayıldığını, lakin ileriye dönük kimi göstergelerin bu yıl bir toparlanmaya işaret ettiğini belirtti.

Lagarde, enflasyonun ocak ayında yüzde 2,8’e gerilediğini hatırlatarak, çekirdek enflasyonun kademeli olarak düştüğünü söz etti.

Ücret artışının güçlü olmaya devam ettiğini anlatan Lagarde, bunun yansıması olarak fiyatların gelecek çeyreklerde enflasyon dinamiklerinde giderek daha kıymetli bir etken haline gelmesini beklediklerini söyledi.

Lagarde, son bilgilerin genel olarak enflasyondaki düşüş sürecini doğruladığını, geçmişteki üst taraflı şokların tesirinin azaldığını ve sıkı finansman şartlarının enflasyonu aşağı çekmeye yardımcı olmasıyla 2024’te enflasyonun kademeli olarak daha da aşağıya inmesini beklediklerini vurguladı.

ECB’nin aralık ayı toplantısında temel siyaset faiz oranlarını değiştirmediğini anımsatan Lagarde, “Mevcut faiz oranları düzeyi gereğince uzun müddet sürdürüldüğü takdirde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli amacımıza vaktinde dönmesine kıymetli katkı sağlayacak. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesi bekleniyor.” dedi.

Avro Bölgesinin sürdürülebilir bir biçimde yüzde 2 enflasyon amacına ulaşmasından emin olmak istediklerini ve bunun için daha fazla dataya muhtaçlık duyduklarını söyleyen Lagarde, ECB’nin para siyasetinde enflasyon görünümünü ve enflasyonun ana dinamiklerini dikkate alan bir yaklaşım sergileyeceğini anlattı.

Muhabir: Cet Ufuk Şeker

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP