Sakalar (İskitler) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemlerine ait 2 bin 500’e yakın tarihi eserin yer aldığı “Ulu Dala Altındarı” temalı sergi, Kazakistan Milli Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Altay Dağları bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler, yaklaşık 3 bin yıl önce Sakalar döneminde yaşayan zanaatkarlar tarafından altından yapılmıştır. Sergideki eserler, inci işlemeleri ve özgün tasarımlarıyla dikkat çekmektedir.
Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, sergideki eserlerin altın üretimi ve tekniğinin bu topraklarda en yüksek seviyeye ulaştığını belirtmektedir. Sergide bulunan eserlerin en eskisinin 3 bin yıl, en yenisinin ise 1000 yıl öncesine dayandığını ifade etmektedir.
Arkeolog Samaşev, Sakalar dönemine ait mezarlar, kurganlar ve külliyelerden çıkarılan eserlerin önemine değinerek, bu dönemde hükümdarlar ve aile üyelerinin altınla işlenmiş elbiselerle defnedildiğini ve değerli eşyalarının yanlarında gömüldüğünü açıklamaktadır. Ayrıca sergide Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait altın eserlerin de yer aldığı belirtilmektedir.
Samaşev, Kazakistan hükümetinin 2016 yılından bu yana Doğu Kazakistan’da gerçekleştirdiği kapsamlı kazı çalışmaları sonucunda ülkedeki müzelerin 28 binin üzerinde paha biçilmez esere sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Sergi, 20 Ekim tarihine kadar ziyaretçilere açık olacaktır.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024