DOLAR 34,3050 0.04%
EURO 37,0200 -0.04%
ALTIN 3.013,07-0,52
İstanbul
17°

AÇIK

05:56

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Arktik Bilimsel Araştırma Seferi
36 okunma

Arktik Bilimsel Araştırma Seferi

ABONE OL
28 Temmuz 2024 16:34
Arktik Bilimsel Araştırma Seferi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim İnsanlarının Arktik Bilimsel Araştırma Seferi

Bilim insanları, 4 bin kilometrelik sefer boyunca Arktik Okyanusu’nda önemli gözlemler yaptılar. Svalbard takımadaları ve çevresindeki buzulların değişimini, kuzey kutup canlılarının yaşam alanlarını incelediler.

Sefer sırasında, 81 derece kuzey enlemine ulaşıldı ancak deniz buzları sefer rotasını etkilediği için güneye doğru yönlendirildi. Kuzey deniz buzları ve şiddetli fırtınalar seferin seyrini zorlaştırdı.

Bilim insanları, 32 gün boyunca 51 farklı örnekleme noktasında zooplankton ve fitoplankton örneklemeleri, deniz kirliliği analizleri, atmosferik kirlilik gözlemleri, mikroplastik belirleme çalışmaları ve deniz memeli gözlemleri yaptılar.

Çalışmaların Detayları

  • Denizde plankton örneklemeleri yapıldı ve sediman örnekleri toplandı.
  • Deniz suyu sıcaklık, tuzluluk gibi parametreler belirli derinliklerden ölçüldü.
  • Arktik Okyanusu’ndaki değişimlerin takibi için kimyasal ölçümler yapıldı.

Değerlendirmeler

Arktik Bölgesi’nde bilimsel araştırmaların zorluklarına değinen bilim insanları, elde ettikleri verilerin iklim değişikliği konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirttiler. Özellikle Arktik’teki buzul ve deniz buzlarındaki değişimlerin incelenerek sunulması planlanıyor.

Seferde, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü de katılımcı olarak bulundu. Oşinografi çalışmaları ve meteorolojik veri toplama işlemleri de titizlikle yürütüldü.

Kuzey Kutup Canlıları Gözlemleri

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi sırasında, kutup ayıları başta olmak üzere mors, fok, balinalar, kutup tilkileri ve birçok kuş türü gözlemlendi. Canlı yaşamıyla da dikkat çeken Arktik Bölgesi’nin, bilim insanları için önemli bir araştırma alanı olduğu vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP