Arkeolojik sit alanı Gevhernik Kalesi ve çevresinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde yürütülen kazılar dördüncü sezonda devam ediyor. Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait cami, türbe, çeşme, şadırvan, hamam, konut, dükkan ve kilise kalıntılarının bulunduğu sit alanında tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması ardından bölgenin turizme kazandırılması planlanıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Osman Aytekin’in başkanlığındaki ekip, bu yıl 8 Temmuz’da başlayan çeşme ve sarnıçtaki kazıyı tamamladı. Ekip, çalışmalarını sarp kayalığın üzerine inşa edilmiş iç kaledeki kilise kalıntıları üzerinde sürdürüyor.
Kazı Başkanı Aytekin, yörede “Adakale” olarak da adlandırılan Gevhernik Kalesi’nin iç kale ve çevresindeki yerleşkeden oluştuğunu belirterek, kültür varlıklarının görünür hale getirilmesinin bölge turizmi açısından önemine vurgu yaptı. Bölgedeki turizm potansiyelini artırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen çalışmaların önemine dikkat çekti.
Dört sezonluk kazıda çok sayıda seramik ürün, sikke, gülle gibi taşınabilir kültür varlıklarına ulaşıldığı belirtilirken, kazı çalışmalarında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden akademisyenlerin ve uzmanların yer aldığı 20 kişilik bir bilim heyetinin çalıştığı ifade edildi.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024