DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
27°

AÇIK

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Arkaik Sur İçi Manastır Alanında Yapılan Kazılarda Geç Antik Çağ’a Ait Yapılar Gün Yüzüne Çıkıyor
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Arkaik Sur İçi Manastır Alanında Yapılan Kazılarda Geç Antik Çağ’a Ait Yapılar Gün Yüzüne Çıkıyor
9 okunma

Arkaik Sur İçi Manastır Alanında Yapılan Kazılarda Geç Antik Çağ’a Ait Yapılar Gün Yüzüne Çıkıyor

ABONE OL
7 Eylül 2024 13:57
Arkaik Sur İçi Manastır Alanında Yapılan Kazılarda Geç Antik Çağ’a Ait Yapılar Gün Yüzüne Çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan antik kentte, 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar ile 1300 yıllık mozaikler ziyaretçileri cezbetmeye devam ediyor.

Kazı çalışmalarının bu yıl ağırlıklı olarak gerçekleştirildiği Arkaik Sur İçi Manastır alanında, diğer kentlerde pek rastlanmayan malzemeler ve yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, yaptığı açıklamada, manastır bölgesindeki Geç Antik Çağ’a ait yapı kompleksinde 2 yıldır kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Çörtük, geçen yıldan itibaren yapı kompleksinin odalarını boşaltmaya başladıklarını ve bu yıl 4 mekanın kazısını tamamladıklarını ifade etti. Yapı kompleksinin büyük bir avlu etrafında dar sokaklar ve odalardan oluştuğunu vurgulayan Çörtük, bu yapının milattan sonra 6. yüzyılda inşa edildiğini ve en son Osmanlı Türk döneminde kullanıldığını belirtti.

Çörtük, kazıların 6. yüzyıla tarihlenen geç Roma sikkelerine ve Fatih Sultan Mehmet dönemine ait sikkellere ulaştığını, ayrıca Beylikler dönemine ait seramiklerin de bulunduğunu dile getirdi.

Kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü ve Muğla İŞKUR Müdürlüğü’nün destek verdiğini belirten Çörtük, yapı kompleksinin tamamen açıldığında Geç Antik Çağ’a ait büyük bir yapıyı ortaya çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP