İstanbul ile Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yıllarını maden sektöründe geçiren ve yoğun iş temposundan bunalan 61 yaşındaki Koşan, emekli olduktan sonra Havran’da 40 dönüm arazi satın aldı. Havanın kirliliğinden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyen Koşan, arazisinde lavanta, ekinezya, aynısefa, melisa, dağ çayı, biberiye gibi birçok aromaterapi bitkisini yetiştirmeye başladı.
Hava ve toprak ölçümlerini yaptıran Koşan, arazisinde apiterapi için gerekli izinleri aldıktan sonra, yaklaşık 5 ay önce apiterapi uygulamalarına başladı. Balıkesir Tıbbi Aromatik Üreticiler Birliği Başkanı olan Koşan, merkezinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uzmanlarının tavsiyesiyle apiterapi seansları düzenliyor. Merkeze gelenler, arı kovanından gelen havayı soluyarak ve arıların kanat sesleri eşliğinde rahatlatıcı seanslara katılıyor.
Apiterapi uygulamalarından yararlanan 300’ü aşkın kişi bulunuyor. Koşan, araştırmaları sonucunda Hitit, Antik Mısır ve Osmanlı dönemlerinde arılarla tedavi yöntemlerinin kullanıldığını keşfettiğini belirtiyor. Genellikle stresten uzaklaşmak isteyenlerin ve çeşitli sağlık sorunları olan bireylerin merkezlerine geldiğini söylüyor.
Koşan, doğanın insanlara sunduğu şifa imkanlarının önemine vurgu yaparak, “Doğayla iç içe olmanın insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu görmeliyiz. Evlerin enerjisi olduğu gibi doğanın da bireylere sunduğu enerji çok değerlidir. Beton yapılar arasında yaşamak, hem psikolojik hem de fiziksel olarak bizi olumsuz etkileyebilir.” şeklinde konuştu.
Koşan’ın merkezinin bulunduğu Kazdağları bölgesinde yapılan hava ölçümleri, apiterapi uygulamalarının etkinliğine dair olumlu sonuçlar veriyor. Koşan, bölgedeki temiz havanın ve arıların insanlar için sağladığı faydaların Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine de katkı sağlayabileceğine inanıyor.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024