DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
24°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Antik Kent Kazı Çalışmaları ve Bulunan Eserler
40 okunma

Antik Kent Kazı Çalışmaları ve Bulunan Eserler

ABONE OL
20 Haziran 2024 14:16
Antik Kent Kazı Çalışmaları ve Bulunan Eserler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antik Kent Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

DÜZCE (AA) – Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar giden, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında, Düzce Belediyesi destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019’dan bu yana 12 ay kesintisiz sürdürülüyor. Geçmiş dönemlerdeki depremler ve restorasyonlarla yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki kazı çalışmaları, uzman ekiplerce yürütülüyor.

Bulunan Eserler ve Heykeller

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan, Yunan mitolojisinde “gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar” olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) bulundu. Sahne bölümünün ortalarında yürütülen çalışmada ise yine Yunan mitolojisindeki tanrı Apollon, zafer tanrıçası ve avcı Akteon’un kabartma heykellerine rastlandı.

Restorasyon ve Turizme Açılma Süreci

Antik kentte 10 arkeolog ve Düzce Belediyesi tarafından sağlanan 60 kişilik personel ve ekipman desteğiyle 5 yıldır 12 ay kesintisiz devam eden çalışmaların yıl sonunda tamamlanarak restorasyona başlanması planlanıyor. Konuralp Müze Müdürü İhsan Arslan, tiyatronun kazı çalışmalarının 2024 yılı itibarıyla tamamlanarak turizme açılmasını beklediklerini belirtti. Restorasyon aşamasında zarar gören bölümlerin onarılarak eserin ziyarete açılacağını aktardı.

Tiyatronun Tarihi ve Önemi

Halk arasında “40 Basamaklar” olarak bilinen antik tiyatronun, 100 metre uzunluğa ve 74 metre genişliğe sahip olduğu ve Roma dönemine ait önemli yapılar arasında yer aldığı belirtiliyor. Antik tiyatro, sadece Bitinya bölgesinin değil, Anadolu’nun da iyi korunmuş tiyatrolarından biri olarak kabul ediliyor. Restorasyon sonrasında bu önemli eserin ziyarete açılmasıyla tarihi ve kültürel mirasımıza önemli bir katkı sağlanacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP