Sudan'daki İnsani Kriz ve Çatışmaların Etkileri

Sudan'daki İnsani Kriz ve Çatışmaların Etkileri başlıklı içeriğimizde, Sudan'da yaşanan krizlerin ve çatışmaların bölge ve insanlar üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Dünya - 13-07-2024 16:00

Çatışmaların Etkileri ve İnsani Kriz

Güney Sudan'da başlayan çatışmalar nedeniyle doğrudan yaşamını yitirenlerin sayısı 16.000 olarak belirlendi. Ancak sağlık sisteminin çökmüş olması sebebiyle ölü sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Ülke İçinde Yerinden Edilenler ve Komşu Ülkelere Göç

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Sudan'da Nisan 2023'ten bu yana 7.720.119 kişi ülke içinde yerinden edilmiştir. Ayrıca sınırı geçerek komşu ülkelere gidenlerin sayısı 2.196.355'tir. Bu kişilerin %55'ini 18 yaş altındaki çocuklar oluşturmaktadır.

Çocukların Yerinden Edilme Durumu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, Sudan dünyanın en fazla çocuğun yerinden edildiği ülkesidir. Yaklaşık 5 milyon çocuk acil yardıma ihtiyaç duymaktadır.

Yiyecek Güvensizliği ve Açlık Sorunu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklamalarına göre, Sudan'da her 5 kişiden 1'i acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşamaktadır. Ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle 755.000 kişi felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıyadır ve 25,6 milyon kişi akut açlıkla mücadele etmektedir.

Uluslararası Yardım ve Açlık Riski

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf'a göre, ülkenin neredeyse yarısı insani yardıma muhtaç durumdadır. Yaklaşık 3 milyon kişi kıtlığın eşiğindedir ve açlıktan ölebilir.

Çatışmaların Başlangıcı ve Gelişimi

2003 yılında Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde başlayan çatışmalar, hükümet ve ordu ile yerli Arap kökenli Cancavid milisler arasında gerçekleşmiştir. Bu çatışmalar sonucunda sivillere yönelik savaş suçları işlendiği iddiaları ortaya atılmıştır.

Günün Diğer Haberleri