DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
26°

AÇIK

13:05

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Alkali su nedir? Faydaları nelerdir?
100 okunma

Alkali su nedir? Faydaları nelerdir?

ABONE OL
22 Ağustos 2024 22:35
Alkali su nedir? Faydaları nelerdir?
5

BEĞENDİM

ABONE OL

Alkali su=Karbonatlı su, kimyasal formülü NaHCO3 olan karbonat ile suyun karıştırılmasından elde edilen bir içecektir.
İçeriğinde hidrojen, oksijen, karbon, sodyum bulunan karbonat doğal kaynaklardan elde edilir.
Doğal tuz türlerinden biri olan karbonat beyaz rengi ile normal tuza çok benzer. Kendine has buruk tadı vardır.
İçeriğinde bulunan iyonlar suda çözünme özelliğine sahiptir. İçilebilir suya eklendiğinde suyun Ph değerini artırarak alkali özellik kazanmasını sağlar.
Alkali su, sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur. Su diyeti ile zayıflamak isteyenlerin tercih ettiği alkali suyun en önemli kaynağı karbonattır.

Karbonatlı Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Karbonatlı suyun faydaları bir değil pek çoktur. Bazı kişiler normal su yerine karbonatlı su içtiğinde kendini daha iyi hissettiğini söyler.
Karbonatlı su bir nevi karbondioksitli sudur denebilir. İçerdiği karbondioksit sayesinde normal suyu alkali su haline getiren karbonat, vücudun rahatlamasına katkı sağlar.
Karbonatlı su, tüm sistemlerin ihtiyacı olan ve vücudun kusursuz işleyişi için gerekli olan oksijenin dokular tarafından emilimini kolaylaştırır.
Karbonat, alkali tuzdur, doğada yaygın şekilde bulunur. Karbonatlı suyun faydaları nelerdir bu konu pek çok araştırmaya konu olmuştur.
Yapılan araştırmalar 1918 -1919 yılında yaşanan grip salgınında sodyum bikarbonatlı su içen kişilerin İspanyol gribine yakalanmadığını, yakalananların ise daha hafif geçirdiğini göstermiştir.
Yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki karbonatlı su içmek sağlık açısından faydalıdır. İçilmesi önerilen karbonatlı suyun faydaları nelerdir sorusuna şu yanıtlar verilebilir:
Suyun alkali seviyesine gelmesini sağlayarak vücudu toksinlerden temizler.
Mide asidini nötralize etme özelliği vardır. Mide duvarına zarar veren asidi kontrol altına alır. Reflü, mide yanması, ekşime, gastrit gibi mide asidine yönelik sağlık sorunlarını giderir, sindirim sistemi ile ilgili sorunların tedavisinde tercih edilebilir.
Yemeklerden sonra ortaya çıkan gaz problemine karşı içilmesi önerilir. Asit düzenleyici özelliğe sahip karbonatlı su içmek, gaza bağlı oluşan şişkinliği minimize eder. Yemeklerden bir saat sonra içilen karbonatlı su, gaz oluşumun engeller.
Hazımsızlığın doğal ilacı karbonatlı sudur. Besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlığı engeller.
Gribal enfeksiyonlar, diş eti rahatsızlıkları, vitamin eksikliği gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ağız içi yaraları için antiseptik görevi görür. Aft tedavisinde etkili bir role sahiptir.
Diş eti hastalıkları, ağız kokusu ve boğaz ağrısı için karbonatlı su ile gargara yapılması önerilir.
Karbonatlı su ile gargara yapmak, diş minesinde oluşan kahve, sigara, çay lekelerini azaltır.

Ayak kokusunu giderir. Çatlayan ve kuruyan ayak tabanlarını iyileştirici etkisi vardır. Karbonatlı su ile düzenli ayak banyosu yapmak ayak sağlığını korur.

Doğal ağrı kesici özelliği vardır. Karbonatlı su içmek, romatizmal hastalıklarda ortaya çıkan eklem ağrılarını hafifletir.

İdrar söktürücü olarak kullanılabilir. Böbrekleri temizler, idrar yolu enfeksiyonlarında tercih edilebilir.

Mineral açısından zengindir, normal su yerine karbonatlı su içmek kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

Karbonatlı Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?

Karbonatlı suyun faydaları arasında cilde olan yararlarını ayrı başlık altında ele almak doğru olacaktır.
Su ile birleştiğinde temiz oksijen kaynağı haline gelen karbonat, cilt bakımında önemli yere sahiptir.
Karbonatlı su ile yapacağınız peeling ve maske uygulamaları, cildinizin daha parlak görünmesine yardımcı olur.
Cildi bakımında kullanılabilecek en doğal malzemelerden biridir. Cildi doğal yolla temizler. Karbonatlı su ile cildi düzenli temizlemek birçok cilt sorununu ortadan kaldırır.
Cildin PH seviyesine olumlu etki gösterir. Karbonatlı su ile yapılan peeling hem ucuz hem etkili cilt bakım uygulamasıdır. Hazırladığınız karbonatlı suyu, dairesel hareketlerle cildinize uygulayarak cildinizin parlak görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Haftada bir kez uygulamanız yeterlidir.
Göz altı torbaları ile göz altı morlukları üzerinde etkilidir. Morlukları giderir, torbaların görünümünde iyileşme sağlar.
Ciltteki ölü derileri giderir.
Karbonatlı su peelingi düzenli yapıldığında hücreleri yeniler.
Çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişen alerjik cilt kaşıntısını giderir. Kaşıntılı bölgeye sürüldüğünde alerjik reaksiyona bağlı semptomları azaltır.
Cilt tonu eşitsizliklerini giderir. Ciltte oluşan lekeleri azaltır.
Cildi derinlemesine temizler, sıkılaştırır, akne ve sivilce izlerini giderir.
Yağlı ciltlerde yağ dengesini korumaya yardımcı olur.
Dudaklardaki çatlaklara sürülebilir, ölü derileri temizler, dudakları pürüzsüzleştirir.
Karbonatlı suyun cilde faydaları sadece bakım konusunda değildir. Cilt rahatsızlıklarında da karbonatlı suyun iyileştirici etkisinden faydalanılabilir.
Ayak temizliği ve el bakımında yumuşatıcı etkisi ile tercih edilir, ayak kokusunu giderir. Kurumuş elleri nemlendirerek tedavi eder.

Karbonatlı su günde ne kadar tüketilmeli?

Karbonatlı su içmenizi engelleyen sağlık sorununuz yoksa her gün içebilirsiniz. Sabah aç karnına bir bardak karbonatlı su içmenin vücudu dinçleştirdiğini belirten uzmanlar, aşırı tüketilmediği müddetçe karbonatlı suyun zararı olmadığı görüşünde birleşir. Karbonat ekleyerek alkali hâle getirilen su, düzenli tüketildiğinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Sağlık sorunu olanlar alkali su içmeye başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Karbonatlı su nasıl hazırlanır?

İçme suyunuzu alkali hale getirmek için belirtilen oranlarda karbonat eklemeniz yeterli olacaktır. Bunun için 1 litre içme suyuna 1 çay kaşığı karbonat eklemeniz yeterlidir. Alkali suyun içime hazır hâle gelmesi için karbonatın tamamen erimesini beklemeniz gerekir. Alkali suyu, bardakla hazırlamak için 1 bardak suyun içine çay kaşığının ucu ile karbonat eklemeniz yeterli olacaktır. Karbonatlı suyun faydalarından azami ölçüde yararlanmak için sabahları aç karnına veya yemeklerden yarım saat sonra tok karna içebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP