DOLAR 34,2786 0.06%
EURO 37,3876 -0.05%
ALTIN 2.915,69-0,05
İstanbul
18°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Akşar Köyü Üzüm Pekmezi Geleneği
8 okunma

Akşar Köyü Üzüm Pekmezi Geleneği

ABONE OL
7 Ekim 2024 12:03
Akşar Köyü Üzüm Pekmezi Geleneği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlçeye bağlı Akşar köyü sakinleri, geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi üretimini sürdürmeye devam ediyor. Bu geleneğin en güzel örneklerinden biri Aşağı Kılavuz mezrasında yaşanıyor.

Üzüm Toplama ve Hazırlık Süreci

Akşar köyü sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Üzümler yıkandıktan sonra ezilerek elde edilen su, beyaz toprakla karıştırılarak “maya” olarak kullanılıyor. Büyük kazanlarda kaynatılan üzüm suyu, meşakkatli bir süreç sonucunda pekmeze dönüşüyor.

Pekmez Üretim Süreci

Elde ettikleri pekmezin bir kısmını ihtiyaçları için ayıran köylüler, geri kalanını satışa sunarak gelir elde ediyor. Üzüm suyunun kaynatılması ve toksinlerin uzaklaştırılmasıyla elde edilen doğal üzüm pekmezi, birçok hastalığa iyi geldiği için tercih ediliyor.

Köy Sakini Erkan Özer’in Açıklamaları

Aşağı Kılavuz mezrasında yaşayan Erkan Özer, atalarından kalma pekmez yapma geleneğini yıllardır sürdürdüklerini belirtiyor. Üzüm suyunun sıkılmasından tutun da kaynatılmasına kadar geçen süreci titizlikle takip ettiklerini ve doğal üzüm pekmezi üretiminde geleneksel yöntemleri koruduklarını vurguluyor.

Özer, ürettikleri pekmezi çevre illere ve dostlarına satarak hem gelir elde ettiklerini hem de bu değerli ürünü daha geniş kitlelere ulaştırdıklarını ifade ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP