Şam’da bulunan AA muhabirleri, Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması ekiplerinin Sednaya Hapishanesi’nin gizli bölmelerine ulaşmak için yürüttüğü çalışmaları görüntüledi. Bu hapishane, 61 yıllık Baas rejiminin çöküşünün ardından odak noktası haline geldi.
İşkence merkezi olarak bilinen bu hapishanenin birden fazla yer altı katından oluştuğu tahmin ediliyor. Ekipler, bu katlara ulaşmak için yoğun çaba harcıyor.
Suriye Sivil Savunması, devrilen Esed rejimiyle özdeşleşen Sednaya Hapishanesi’ndeki yer altı hücrelerinde tutulanlar hakkında gelen bilgileri araştırmak üzere harekete geçti. Beyaz Baretliler Başkanı Raid Salih, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Sednaya’ya 5 uzman acil müdahale ekibinin gönderildiğini ve bu ekiplere hapishane düzenine hakim 2 rehberin eşlik ettiğini belirtti.
“Havalandırma yetersizliği sebebiyle boğulma tehlikesi yaşayan tutsakların kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Güvenlik kameralarında görüntülenen tutukluları serbest bırakabilmek için yer altı katlarının elektronik kapılarının açılması gerekiyor.” diyen Salih, devrik rejimin eski askerlerine ve cezaevi çalışanlarına kapıların şifrelerini vermeleri için çağrıda bulundu.
Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında paylaşılan görüntülerde, Sednaya’yı basan göstericiler ve cezaevinden kurtarılanlar yer alıyor. Serbest bırakılanlar arasında, anneleriyle birlikte tutulan küçük çocuklar da bulunuyor. Bazı görüntülerde, eski tutsakların işkencelerden dolayı yürüyemedikleri ve cezaevinden “sürünerek” çıktıkları görülüyor.
Sednaya Hapishanesi Tutuklular ve Kayıplar Derneği (ADMSP) tarafından paylaşılan bir videoda, Sednaya’dan serbest bırakılan kadınlar yer alıyor. Kadınlara “Esed düştü, korkmayın!” denilerek güvende oldukları belirtiliyor.
Sosyal medyada dolaşan diğer bir görüntüde ise, Sednaya’dan serbest bırakılanların arasında akrabalarını görmek isteyenlerin cezaevi yakınlarında beklediği görülüyor. Şam sokaklarında çekildiği belirtilen başka bir kayıtta da özgürlüğüne kavuşanların sokaklarda koştuğu gözlemleniyor.
Uluslararası raporlara göre, Şam’a 30 kilometre mesafede bulunan Sednaya Askeri Hapishanesi, çöken rejimin 2011’deki olayların ardından rejim karşıtı göstericilerin ve askeri unsurların tutulduğu bir üs haline geldi. Rapora göre, cezaevinde devrilen rejim yetkilileri, binlerce kişinin ölümünü sessiz ve sistematik bir şekilde organize etti.
Rejimin, cezaevinde “toplu idam” yöntemiyle yargısız infazlar gerçekleştirdiği ve 2011 ile 2015 yılları arasında haftada yaklaşık 50 kişinin asıldığı rapor ediliyor. Ayrıca, Sednaya’da alıkoyulanların insanlık dışı koşullarda tutulduğu, işkenceye maruz kaldığı ve sistematik olarak yiyecek, su, ilaç ve tıbbi bakımdan mahrum bırakıldığı belirtiliyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün 2017’deki araştırması, Sednaya’da işlenen cinayetlerin ve işkencelerin, sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik saldırının bir parçası olduğunu ve rejimin politikasının parçası olarak yürütüldüğünü ortaya koyuyor. Af Örgütü, bu ihlallerin insanlığa karşı suç oluşturduğunu belirtiyor.
Suriye rejimi ordusunda görev yapan “Sezar” kod adlı asker tarafından çekilen ve iç savaş boyunca askeri hastanelere getirilen cesetleri belgeleyen fotoğraflar, rejim tarafından işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürülen kişilere ait yaklaşık 11 bin cesedi gösteriyor. Mayıs 2011 ve Ağustos 2013 tarihleri arasında çekilen bu fotoğraflar, rejimin işkence uygulamalarına dair kanıt sunuyor.
“Sezar” kod adlı askerin çektiği 55 bin kadar fotoğraf, 2014 yılında ilk kez AA tarafından yayımlanmıştı. Bu fotoğraflar, Esed rejiminin sistematik işkence ve aç bırakma yoluyla işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük yankı uyandırmıştı.
GÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024YAŞAM
11 Aralık 2024YAŞAM
11 Aralık 2024YAŞAM
11 Aralık 2024