Şeker hastalarının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla İzmir’deki beş farklı üniversiteden bilim insanları, 2023’te kan şekeri takibi için yenilikçi bir teknoloji geliştirmeye başladı. Proje, TÜBİTAK’ın da katkılarıyla destekleniyor ve şu anda prototip aşamasına ulaşmış durumda.
Bilim insanları, parmaktan alınan kanla şeker ölçümü yapabilen bir glukometre probu geliştirdi. Bu cihaz, cep telefonunun şarj girişine takılarak ölçüm verilerini bir uygulama üzerinden anında hastane ya da doktora gönderme olanağı sunuyor. Cihaz için patent başvurusu da yapılmış durumda.
Proje, TEKNOFEST 2024 Akdeniz’de ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım’ kategorisinde ikincilik ve ‘en iyi sunum’ ödüllerine layık görüldü.
Projede yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok hastanın kan şekeri ölçüm cihazlarını yanlarında taşımadığını ve bu nedenle anlık dalgalanmaların tespit edilemediğini belirtti. Besen, “Cihaz, hastaların konforunu ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğimiz bir hayalin sonucu olarak ortaya çıktı. Bu cihazın tüm diyabetli bireyler ve kan şekeri ölçümü gerektiren kişiler tarafından kullanılabilir hale gelmesini amaçlıyoruz,” dedi.
Besen, cihazın sağlıklı ve güvenilir sonuçlar verdiğini, laboratuvar testleri ve izin süreçlerinin ardından kullanıma sunulacağını belirtti.
DEÜ Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlisi Merve Dervişoğlu, bu cihaz sayesinde sağlık profesyonellerinin hastanın verilerini uygulama üzerinden anlık olarak görebildiğini ifade etti. Dervişoğlu, “Ölçüm sonuçlarında hipoglisemi ya da hiperglisemi durumu varsa, bu akut komplikasyon tespit edilebilecek ve hastalara hızlı danışmanlık sağlanabilecek,” dedi.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyabet Eğitim Hemşiresi Merve Günbaş, cihazın cep telefonuna takıldığında uygulamanın açıldığını ve ölçüm çubuğunun yerleştirilmesiyle değerlerin uygulama ekranına düştüğünü belirtti. Günbaş, “Şeker ölçümünden sonra hangi saat diliminde ölçüm yapıldığını uygulama bize bildiriyor ve sağlık profesyonelleri bu anlık sonuçları izleyebiliyor,” dedi.
Ekibin geliştirdiği ‘Entegre Edilebilir Glukometre Probu’, diyabet takibinde devrim yaratacak gibi görünüyor.
GÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
19 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
29 gün önce