İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Çin istihbarat mensuplarının Türkiye’de yaşayan Sincan Uygur Özerk Bölgesi kökenli bireylerle temas kurup, istihbari faaliyetlerde bulunmaları talebinde bulundukları belirtiliyor. Bu kişilere, işbirliği yapmamaları halinde ülkelerindeki ailelerine zarar verecekleri veya onları eğitim kamplarına alacakları tehdidinde bulundukları ifade ediliyor.
İddianamede, Çin istihbaratının bu kişilere maddi destek sağlama, seyahat özgürlüğü ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki aileleriyle görüşme imkanı verme gibi vaatlerde bulunduğu belirtiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olan sanıkların, Uygur kökenli olmaları nedeniyle Türkiye’deki mülteci statüsündeki Uygur Türklerinin arasına kolayca sızabildiklerine dikkat çekiliyor.
Sanıkların, Türkiye’deki Uygur Türklerine ait bilgi, belge ve kişisel verileri Çin istihbaratına ilettikleri vurgulanıyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün fezlekesinde sanıklardan Shadeke M.’nin, Çin istihbaratıyla Hong Kong ve Suudi Arabistan’da temaslarda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, Doğu Türkistan Maarif Derneği ve diğer derneklerin adresleri ile mensuplarına ilişkin bilgileri aktardığı ifade ediliyor.
Çin istihbaratının, elde ettiği bilgiler karşılığında casuslarına üçüncü kişilerin hesaplarından ödeme yaptığı, sanık Shadeke M.’ye toplamda 132 bin 910 dolar ödendiği anlatılıyor. Cep telefonu incelemesinde, Uygur Türklerinin faaliyetlerine ilişkin fotoğrafların Çin istihbaratına iletildiği ortaya çıkıyor. Sanık, bu görüşmeleri WeChat, Viber, Telegram ve Signal gibi uygulamalar üzerinden gerçekleştirdiğini ifade ediyor.
Shadeke M.’nin ifadesine göre, Çin polisi olarak tanıdığı Alimcan isimli kişi tarafından ailesine zarar vermekle tehdit edilerek casusluk yapmaya zorlandığı belirtiliyor. Sanık, Çin’de gördüğü kötü muameleyi ve yapılan teklifleri kabul ederek Türkiye’ye döndüğünü anlatıyor. Casusluk faaliyetlerini itiraf eden sanık, pişman olduğunu dile getiriyor.
İddianamede, sanıklar Shadeke M., Abdullah N., Haşim S., Hebibulla Ü., Karı Y., Nurahmet Ö. ve Samet A. için “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan 18 yıl 10 ay ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.
GÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
19 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
29 gün önce