DOLAR 34,1942 -0.06%
EURO 37,0985 -0.16%
ALTIN 2.945,740,31
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

18:28

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Güney Afrika’nın İsrail’e Karşı Soykırım Davası ve Uluslararası Baskılar
  • ADIM HABER
  • Gündem
  • Güney Afrika’nın İsrail’e Karşı Soykırım Davası ve Uluslararası Baskılar
4 okunma

Güney Afrika’nın İsrail’e Karşı Soykırım Davası ve Uluslararası Baskılar

ABONE OL
17 Ekim 2024 13:37
Güney Afrika’nın İsrail’e Karşı Soykırım Davası ve Uluslararası Baskılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’na Başvurusu

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Dairesi Genel Müdürü Zane Dangor, İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtıkları soykırım davasını geri çekmeleri için bazı Kuzey Yarımküre ülkelerinden baskı yapıldığını belirtti. Dangor, “Bu davayı tamamlayacağız, nihai sonuca ulaşana kadar devam edeceğiz.” dedi.

Davada Gelinen Aşama ve Hazırlıklar

Dangor, davanın ilerletilmesi için 28 Ekim’de UAD’ye sunacakları dilekçenin hazırlık aşamasını tamamladıklarını ve bu süreçte araştırmacılarla yetkin bir hukuk ekibi oluşturduklarını açıkladı. İsrail ordusunun sahada soykırım niyetini nasıl gösterdiğini ortaya koyan hukuki argümanlar geliştirdiklerini belirtti.

Soykırım Kastının İspatı

Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı’na sunulacak metnin 20’den fazla bölümden oluştuğunu aktaran Dangor, bunlardan birinin UAD’nin yargı yetkisine ilişkin olduğunu, diğerlerinde ise soykırım kastının ispatı başta olmak üzere birçok hukuki meseleyi ele aldıklarını vurguladı.

Türkiye ve Diğer Ülkelerin Müdahilliği

Türkiye dahil şu ana kadar 10 devletin davaya müdahillik bildiriminde bulunmasını değerlendiren Dangor, “Türkiye’nin müdahalesi ve attığı adımlar bizim için çok önemli.” diye konuştu. Türkiye’nin müdahillik bildiriminde; BM çalışanlarına, gazetecilere, kadınlara ve çocuklara yönelik saldırıların soykırım kastının ispatında özellikle dikkate alınması gerektiğine ilişkin beyanların önemine dikkat çekti.

Güney Afrika’ya Yapılan Baskılar

Güney Afrika’nın maruz kaldığı siyasi baskılara rağmen davadan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Dangor, “Siyasi baskı en başından beri İsraillilerden geliyordu. Ancak bu bizi caydırmayacak.” dedi. ABD’den gelen baskıların kendilerini vazgeçiremeyeceğini ifade eden Dangor, Kuzey’den davayı takip etmemelerini isteyen bazı devletler olduğunu ancak bunun uzun sürmediğini belirtti.

Uluslararası Toplumun Desteği ve Beklentiler

Dangor, uluslararası toplumdan gelen desteğin önemli olduğunu belirterek, “Büyük bir destek alıyoruz. Türkiye ve diğerleri gibi bölgedeki önemli ülkelerin müdahil olması, Mısır’ın müdahil olacağını belirtmesi bence önemli.” dedi. Davanın sonuçları hakkında, “Bence ikna edici bir dava ortaya koyarsak, ki koyacağımızı düşünüyorum, mahkeme soykırım kastının bulunduğunu ve bunun İsrail tarafından yapılan bir soykırım olduğu sonucuna varabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP