DOLAR 34,5566 0.21%
EURO 36,6049 0.07%
ALTIN 2.918,50-0,04
İstanbul
12°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

İznik Batık Bazilikası, Bilimsel ve Tarihi Önemi ile Gözler Önünde
  • ADIM HABER
  • Gündem
  • İznik Batık Bazilikası, Bilimsel ve Tarihi Önemi ile Gözler Önünde
20 okunma

İznik Batık Bazilikası, Bilimsel ve Tarihi Önemi ile Gözler Önünde

ABONE OL
16 Ekim 2024 17:04
İznik Batık Bazilikası, Bilimsel ve Tarihi Önemi ile Gözler Önünde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İznik’in Derinliklerindeki Gizem: “İznik, Batık Gizem” Belgeseli

Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla, Fransız yönetmen Pascal Guerin tarafından çekilen “İznik, Batık Gizem” adlı belgesel, Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesinde izleyiciyle buluştu.

Belgeselin gösterimi öncesinde, kazının bilimsel danışmanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, bazilikanın keşfinin dünya çapında yankı uyandıran bir gelişme olduğunu belirtti. 2014 yılında çekilen hava fotoğrafları sayesinde keşfedilen bu yapı, Hristiyan dünyası için büyük öneme sahip.

Prof. Dr. Şahin konuşmasında, Birinci Konsil‘in bu alanda toplanmış olabileceğine dair elde ettikleri kanıtların, yapının önemini daha da artırdığını ifade etti. 325 yılında Büyük Konstantin‘in girişimiyle İznik’te toplanan konsil, Hristiyanlığın temel ilkelerinin kabul edildiği bir dönüm noktasıydı. Konsilde, Hazreti İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğu ve Paskalya Bayramı‘nın zamanı gibi önemli kararlar alındı. Bu ilkelerin tüm Hristiyan mezhepleri tarafından kabul edilmesi, konsilin tarihi önemini pekiştiriyor.

2025 yılında, Birinci Konsil’in 1700’üncü yılı kutlanacak ve bu tür tarihi dönüm noktaları Batı dünyasında büyük önem taşır. Yapılan kazılar sonucunda, bazilikanın 390 yılından sonra inşa edildiği tespit edildi. Konsilin bu alanda toplanmış olma ihtimaline dayanarak, bazilikanın burada inşa edildiği düşünülüyor.

Su altı kazısında yer alan uzmanlardan, Fransa’nın Grenoble Alpes Üniversitesinden jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, İznik ve çevresinin geçmişte yaşadığı büyük depremleri tespit etmek amacıyla 2018’den bu yana çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bazilikanın hangi depremde zarar gördüğünü anlamak amacıyla yaptıkları çalışmalarda, sismik hareketler konusunda önemli keşiflerde bulunduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Sigoyer, “Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkıldığını keşfettik. Ayrıca 1065’ten bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını tespit ettik. Verilere göre, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem oluyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde bulundurursak, yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü’nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğinin işareti olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Belgesel gösterimi ve ardından yapılan soru-cevap oturumuyla sona eren programa, arkeoloji ve tarih meraklıları yoğun ilgi gösterdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP