DOLAR 34,5003 0.04%
EURO 36,4769 -0.28%
ALTIN 2.911,92-0,27
İstanbul
12°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Salda Gölü’nün Jeolojik Önemi ve Korunması
17 okunma

Salda Gölü’nün Jeolojik Önemi ve Korunması

ABONE OL
11 Ekim 2024 11:54
Salda Gölü’nün Jeolojik Önemi ve Korunması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salda Gölü’nün Jeolojik Miras Olarak Tanınması

Prof. Dr. Nurgül Balcı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor ve Dünya Jeoloji Kongresi’ne Salda Gölü‘nün adaylık dosyasını hazırlayan ekipte yer alıyor. AA muhabirine verdiği demeçte, Salda Gölü’nün Mars’a benzerliği nedeniyle listeye girdiğini ve bu nedenle bilim insanlarının daha fazla ilgisini çekeceğini belirtti.

Bir yerin jeolojik miras olarak tanımlanabilmesi için belirli kriterlerin sağlanması gerektiğini vurgulayan Balcı, “Salda Gölü, görsel bir değer sunarak ve jeolojik unsurlar arasında öne çıkarak bu kriterleri karşılıyordu. Bu bağlamda bilimsel jeolojik bilgi birikimi de önemliydi ve en büyük katkım bu bilimsel verileri ortaya çıkarmak oldu.” dedi.

Bilimsel Çalışmalar ve Salda’nın Önemi

İTÜ Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu’nun lideri olarak, tez çalışmaları ve bilimsel makalelerle Salda’nın dünya çapında önemini ortaya koyduklarını ifade eden Balcı, özellikle NASA ile yapılan çalışmaların gölün etrafındaki karbonatların yalnızca görsel değil, jeolojik açıdan da önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Bilimsel bilgi bu seçimde önemli bir kriterdi, biz bunu sağladık. ‘Mars’taki Jezero krateri ile benzer karbonat yapısına sahip ender yerlerden biri Salda’ dedik. Buradaki izlerin, güneş sistemindeki gezegenlerde ve Mars’ta yaşam arama çalışmalarına ışık tutabileceğini gösterdik. Bu söylemlerimizin uluslararası camiada kabul edilmesi gerekiyordu. Çalışmalarımızın kabulünden sonra Salda, jeolojik miras ilan edildi.” şeklinde konuştu.

Salda Gölü’nün Korunması ve İklim Krizi

Gölün çevresindeki karbonatların insan baskısı altında olduğuna dikkat çeken Balcı, Salda’nın iklim krizi nedeniyle hızla yok olabilecek bir alan olduğunu vurguladı. “Başvuruda bu duruma dikkat çekmeye çalıştık. Jeolojik Miras Komisyonu da bu bilgiyi değerlendirerek Salda Gölü’nü listeye aldı. Tüm dünya buranın korunması gereken bir yer olduğunu kabul etti.” dedi.

Jeopark Potansiyeli ve Bölgenin Turizme Katkısı

Salda, Acı ve Yarışlı gibi göllerin bulunduğu Göller Bölgesi‘nin “jeopark” potansiyeli taşıdığını vurgulayan Balcı, bu potansiyelin değerlendirilmesi durumunda bölgenin turizmine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği tarafından başlatılan ve UNESCO tarafından desteklenen proje kapsamında oluşturulan listeye Türkiye’den Burdur’daki Salda Gölü ve Bitlis’teki Nemrut Kalderası aday gösterildi. Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlenen 37. Dünya Jeoloji Kongresi’nde Türkiye’den Salda Gölü “Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi”ne dahil edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP