DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:48

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Attila İlhan: Hayatı ve Eserleri
9 okunma

Attila İlhan: Hayatı ve Eserleri

ABONE OL
9 Ekim 2024 11:35
Attila İlhan: Hayatı ve Eserleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Attila İlhan’ın Hayatı ve Eserleri

19 yıl önce vefat eden Attila İlhan, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğan usta şair ve yazar, Türk edebiyatına unutulmaz eserler bırakmıştır.

İlk şiirini henüz çocukken yazan Attila İlhan, lise yıllarında edebiyata olan ilgisini arttırmıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam ederken, şiirlerini çeşitli dergilerde yayımlamış ve ilk kitabı “Duvar”ı 1948’de kendi imkanlarıyla yayımlamıştır.

Paris’te yaşadığı dönemde sosyal ve siyasal konuları gözlemleyen İlhan, sinema senaryoları da yazmış ve Yeşilçam için çalışmıştır. Ayrıca gazetecilik de yapmış ve uzun yıllar köşe yazarlığı yapmıştır.

Attila İlhan, Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmıştır. “Duvar”, “Sisler Bulvarı”, “Yağmur Kaçağı”, “Ben Sana Mecburum”, “Sokaktaki Adam” gibi eserleriyle geniş kitlelere ulaşmış ve genç şairlere ilham vermiştir.

Attila İlhan’ın Bazı Eserleri:

  • Şiir: “Duvar”, “Sisler Bulvarı”, “Yağmur Kaçağı”, “Ben Sana Mecburum”, “Bela Çiçeği”, “Yasak Sevişmek”, “Tutuklunun Günlüğü”, “Böyle Bir Sevmek”, “Elde Var Hüzün”, “Korkunun Krallığı”, “Ayrılık Sevdaya Dahil”
  • Roman: “Sokaktaki Adam”, “Zenciler Birbirine Benzemez”, “Aynanın İçindekiler Serisi” (Gezi) “Abbas Yolcu”
  • Senaryo: “Yalnızlar Rıhtımı”, “Ateşten Damla”, “Şoför Nebahat”, “Devlerin Öfkesi”, “Rıfat Diye Biri”, “Ver Elini İstanbul”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP