DOLAR 34,2739 0.05%
EURO 37,3778 -0.07%
ALTIN 2.912,77-0,14
İstanbul
18°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Prof. Dr. Coşkun Usta’dan Vitamin ve Takviyeler Hakkında Uyarılar
  • ADIM HABER
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Coşkun Usta’dan Vitamin ve Takviyeler Hakkında Uyarılar
17 okunma

Prof. Dr. Coşkun Usta’dan Vitamin ve Takviyeler Hakkında Uyarılar

ABONE OL
5 Ekim 2024 12:11
Prof. Dr. Coşkun Usta’dan Vitamin ve Takviyeler Hakkında Uyarılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta’dan Vitamin ve Takviyeler Hakkında Uyarılar

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ehil olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı konusunda yanıltıcı bilgiler verebildiğini belirterek, bu konuda doğru bilgiye ulaşmanın önemine vurgu yaptı. Usta, televizyon ve sosyal medyada sıkça rastlanan yanıltıcı önerilere dikkat çekti.

Prof. Dr. Usta, Türkiye ve dünyada vitamin ile takviyelerin yaygın bir şekilde kullanıldığını ancak bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Özellikle ABD’den kaynaklanan “fonksiyonel tıp” eğitimleriyle takviyelerin kullanımına yönlendirme yapıldığını belirten Usta, Kovid-19 salgını sonrasında takviyelerin kullanımının arttığını söyledi.

Usta, herkesin aynı takviyeleri kullanamayacağını ve tedavilerin kişiye özel olması gerektiğini vurgulayarak, bilinçsizce alınan vitaminlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Örneğin, yüksek doz C vitamini almanın böbreklere zarar verebileceğini belirtti.

  • Uzman Kontrolünde Tedavi: Herhangi bir vitamin veya takviyenin kullanılmadan önce mutlaka uzman bir hekime danışılması gerektiğini hatırlattı.
  • Sporculara Uyarı: Sporcuların da gereksiz yere amino asitler kullanabileceğini ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
  • Kontrol ve Denetim Önemli: Takviye ürünlerin üretim aşamalarının titizlikle kontrol edilmesi ve otoritelerce denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Coşkun Usta, son yıllarda popüler olan aralıklı oruç gibi beslenme yöntemlerine de dikkat çekerek, herkesin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre beslenmesi gerektiğini belirtti. Bu tür yöntemlerin herkes için uygun olmadığını ve yanlış uygulamaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP