DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
İstanbul
18°

AÇIK

05:56

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi ve Yeşil Enerji Dönüşümü
44 okunma

Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi ve Yeşil Enerji Dönüşümü

ABONE OL
1 Ekim 2024 13:55
Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi ve Yeşil Enerji Dönüşümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalabalık kıyı şeritlerinde elektrik ihtiyacının karşılanmasında deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi santralleri önemli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bu santraller, metrekare başına ürettikleri enerji, gigavat ölçeğinde sağladıkları temiz kaynak ve kullanılan teknoloji ile yeşil enerji dönüşümünde kilit rol oynamaktadır.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) verilerine göre, geçen yıl offshore rüzgar enerjisi kapasitesi önemli bir artış göstererek tarihin ikinci en yüksek artışıyla 75,2 gigavata ulaşmıştır. Bu artışın yüzde 24 gibi büyük bir oranda gerçekleşmesi sektörün önemini vurgulamaktadır.

Avrupa’da bu yılın ilk yarısında gerçekleşen 278 gigavatlık kapasite kurulumunun 35 gigavatını deniz üstü rüzgar santralleri oluşturmuştur. Ancak küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması için küresel deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesinin 2030’a kadar 494 gigavat, 2050’ye kadar ise 2 bin 465 gigavata ulaşması gerekmektedir.

Rüzgar enerjisi sektöründe hedefler, mevcut teknolojik gelişmelerle hesaplanmakta olup verimlilik artışı, kanat büyüklüğü ve türbin kapasitelerinin artmasıyla bu hedeflere daha kısa sürede ulaşılması beklenmektedir.

Türkiye’de Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi

Türkiye’de de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deniz üstü rüzgar enerjisi için belirlenen aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’na (YEKA) ait sahaların büyüklüklerini geçen yıl belirlemiş ve teknik çalışmalar devam etmektedir. Türkiye’nin, 2053 “net sıfır emisyon” hedefleri doğrultusunda deniz üstü rüzgar enerjisinde 2035’e kadar 5 gigavatlık kapasiteye ulaşması planlanmaktadır.

Deniz üstü rüzgar enerjisi, metrekare başına ürettiği enerji, gigavat ölçeğinde sağladığı temiz kaynak ve kapasite büyüklüğü göz önüne alındığında enerji dönüşümünde önemli bir kaynak olarak değerlendirilmektedir. Bu kaynak, inşa kolaylığı ve teknolojisiyle yeşil enerji dönüşümüne büyük katkı sağlamaktadır.

Limanların Rolü ve Önemi

Deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesinin artmasıyla bu endüstrinin gelişmesi için limanların büyük önemi bulunmaktadır. Avrupa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi kapasite hedeflerine ulaşabilmesi için limanlarına 8,5 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Deniz üstü rüzgar enerjisi santralleri, Avrupa’nın elektrik talebinin yüzde 3’ünü karşılamaktadır. Avrupa’daki limanlar, rüzgar enerjisi ekipmanlarının taşınması ve depolanmasına hizmet vermektedir. Yeni yatırımlarda liman altyapısının geliştirilmesi, deniz üstü rüzgar santrallerinin kurulumunu kolaylaştıracaktır.

Limanlar ayrıca kıyı şeridinde bulunan endüstri, ulaşım ve ısıtma sektörlerinin karbonsuzlaşmasına da katkı sağlayacaktır. Rüzgar santrallerinin teknolojik gelişimi ile limanlara olan ihtiyaç artarken, bu bölgelere yapılacak yatırımların yatırımcılara ve enerji tüketicilerine olumlu katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP