DOLAR 34,1834 0.05%
EURO 38,3106 0.37%
ALTIN 2.903,24-0,57
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

16:17

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Ani Antik Kenti: Tarihi ve Önemi
0 okunma

Ani Antik Kenti: Tarihi ve Önemi

ABONE OL
30 Eylül 2024 14:58
Ani Antik Kenti: Tarihi ve Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ani Antik Kenti, aynı zamanda “Dünya Kenti”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da bilinmektedir. Pakraduni Hanedanlığı döneminde, 961-1045 yılları arasında Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapmıştır. Bu antik şehir, 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Ani, ilk yerleşiminin milattan önce 3 binli yıllara kadar dayandığı bir tarihe sahiptir. Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ve Rusların hüküm sürdüğü birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

15 Temmuz 2016 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ani, o tarihten itibaren turistlerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Bu antik şehir, Türklerin Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş kapısı olmuş ve tarih boyunca önemli bir stratejik konuma sahiptir.

Ani’nin ziyaretçilerini her mevsim büyüleyen tarihi dokusu, büyük kalıntı yapıları ve gizemli atmosferiyle dikkat çekmektedir. Yıllar içinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ani, geçen yıl 98 bin 600 yerli ve 4 bin 214 yabancı ziyaretçi ağırlamıştır. Bu yılın 8 ayında ise 74 bin 509 yerli ve 5 bin 260 yabancı ziyaretçi Ani’yi ziyaret etmiştir.

Ani’yi ziyaret eden turistler, kazı alanlarını gezerek eski medeniyetlere ait izleri keşfetme fırsatı bulmaktadırlar. Antik şehrin gizemli tarihine tanıklık eden ziyaretçiler, burada yaşamış insanların geçmişteki yaşam biçimlerini hayal etme imkanı bulmaktadırlar.

Yabancı Turistlerin Ani Deneyimleri

  • Mechthild Bürgel: Almanya’dan gelen Bürgel, Ani’yi ilk defa ziyaret ettiğini belirterek, bu antik şehrin büyüklüğü ve zengin tarihi hakkında etkileyici olduğunu ifade etmiştir. Ani’de gezerek burada yaşamış insanların izlerini takip etmenin kendisine büyük bir tarihî deneyim yaşattığını belirtmiştir.
  • Heinrich Schrader: Ani’de farklı kültürlerin bir arada yaşadığını vurgulayan Schrader, Türkiye’nin doğu bölgelerini keşfetme isteğiyle Ani’yi ziyaret ettiğini belirtmiştir. Ani’nin tarihi ve atmosferinden oldukça etkilendiğini ve burada yapılan rehberli gezinin kendisi için unutulmaz bir deneyim olduğunu söylemiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP