DOLAR 34,1827 0.05%
EURO 38,3199 0.39%
ALTIN 2.902,94-0,58
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

16:17

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Akdeniz’de Orfoz Popülasyonunu İzlemeye Yönelik Proje Devam Ediyor
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Akdeniz’de Orfoz Popülasyonunu İzlemeye Yönelik Proje Devam Ediyor
5 okunma

Akdeniz’de Orfoz Popülasyonunu İzlemeye Yönelik Proje Devam Ediyor

ABONE OL
29 Eylül 2024 14:09
Akdeniz’de Orfoz Popülasyonunu İzlemeye Yönelik Proje Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz’de besin zincirinin üst basamaklarında yer alan orfoz balığının yayılım alanlarının belirlenmesi amacıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin bilim insanları tarafından yürütülen proje hız kesmeden devam ediyor. Orfoz, deniz ekosistemi için büyük önem taşıyor.

Proje Detayları

  • Orfozun mevcut durumu, boy ve kilo gibi gelişimleri Yemli Uzaktan Su Altı Video Kaydı (BRUNS) tekniğiyle inceleniyor.
  • Projede her ay belirlenen bölgelere dalgıçlarca yerleştirilen kameralarla yaklaşık 20 saatlik görüntü elde ediliyor ve birey sayıları kayıt altına alınıyor.
  • İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğçe Şensurat Genç ve proje koordinatörü olan Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Kaan Kırşan liderliğinde yürütülen proje, dalış okulları tarafından da destekleniyor.

Proje Değerlendirmesi

Doç. Dr. Genç, proje kapsamında elde ettikleri verilerin umut verici olduğunu belirterek, çevreye duyarlı ve balığa zarar vermeyen bir yaklaşımla orfoz popülasyonunu takip ettiklerini vurguladı. Projeye Birleşik Krallık’taki The Rufford Vakfı tarafından maddi destek sağlandığını açıkladı.

Orfozun Önemi ve Durumu

Orfozun ekolojik önemi büyük olup, besin piramidinde üst sıralarda yer alması sebebiyle dikkat çekiyor. Akdeniz ve Ege Denizi’nde yaşayan orfozların genellikle yalnız yaşadığı ve uzun ömre sahip olduğu biliniyor. Türün 2016 yılında avlanmasının yasaklanması, popülasyonun olumlu yönde etkilenmesine yardımcı olmuştur.

Orfoz Gözlemleri

Proje kapsamında yapılan dalışlar ve görüntüleme çalışmalarında, orfoz populasyonunda artış izlenimi edinildiği belirtilirken, koruma önlemlerinin türün korunmasında etkili olduğu vurgulanmaktadır.

Orfoz Hakkında Bilgi

  • Orfoz, Akdeniz kıyılarının en karakteristik balıklarından biri olarak bilinir.
  • Büyük ağız ve kalın dudaklara sahip olan orfozlar, 12 yaşına kadar dişi, sonrasında erkek olarak yaşayabilen hermafrodit bir türdür.
  • Yaklaşık 50-60 yıl yaşayabilen orfozlar, 1,5 metre uzunluğa ve 60 kilogram ağırlığa ulaşabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP