Düzce Üniversitesi (DÜ) kampüsünde bulunan 60 dönüm alana sahip botanik bahçe, Türkiye’nin farklı bölgelerinde iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olan bitki türlerini koruma altına alarak nesillerinin devamlılığını sağlıyor. DÜ akademisyenleri, yaklaşık 15 yıldır bitki çeşitliliğinin korunması amacıyla bilimsel çalışmalar yürütmekteler.
Botanik bahçede, Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde kaybolma riski taşıyan yaklaşık 600 endemik bitki türü toplanarak koruma altına alınmıştır. Başlangıçta sınırlı alanda kurulan botanik bahçe, bitki türlerinin sayısının artmasıyla 60 dönümlük bir alana genişletilmiştir. Bahçe içerisinde yapay akarsular, şelaleler, yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve öğrencilerin ders gördüğü amfi tiyatro gibi alanlar da bulunmaktadır.
Botanik bahçenin bir parçası olan Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi DÜSTIBAM, hizmet vermeye başlamıştır. Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği BGCI tarafından oluşturulan Dünya Botanik Bahçeleri listesinde yer alan bahçede, akademisyenler bitkilerin neslinin devamlılığı için çeşitli çalışmalar yürütmektedir.
DÜSTIBAM Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, botanik bahçenin Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek botanik bahçesi olduğunu belirtmiştir. Bahçede 600’e yakın bitki türüne ait 10 bin bitki bireyi bulunmaktadır. Aksoy, botanik bahçenin nesli tehlike altında olan bitki türlerini çoğaltma konusundaki önemine vurgu yaparak, “Burayı yaşayan canlı bir müze olarak planladık.” demiştir.
Aksoy, botanik bahçenin Dünya Botanik Bahçeleri listesine girmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtmiş ve bölgede bulunan endemik bitki türlerinin üretilerek korunduğunu vurgulamıştır. Kurulan botanik bahçe sayesinde, kaybolma riski taşıyan bitki türlerinin popülasyonunun artırılarak devamlılığının sağlandığına dikkat çekmiştir.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024