DOLAR 34,1786 0.04%
EURO 38,2452 0.19%
ALTIN 2.899,01-0,72
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

16:17

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

İsrail ve Lübnan Arasındaki Ateşkes Girişimi
10 okunma

İsrail ve Lübnan Arasındaki Ateşkes Girişimi

ABONE OL
26 Eylül 2024 11:00
İsrail ve Lübnan Arasındaki Ateşkes Girişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD ve Fransa’nın ortak girişimiyle Lübnan’da geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ı görevlendirdiği iddia edildi. İsrail’in bu girişime olumlu karşılık verdiği ancak başarının düşük olduğu belirtilmektedir.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin, Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesi konusunda Hizbullah’ı ikna edebileceği yönünde ABD’ye güvence verdiği ifade edilmektedir. İsrail ise Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini saldırılarına gerekçe olarak göstermektedir.

Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından ve muhalefetten gelen itirazlar da devam etmektedir. Aşırı sağcı bakanlar, Hizbullah’ın geriletilmesi gerektiğini ve ateşkesin bir hata olabileceğini savunmaktadır.

  • Maliye Bakanı Bezalel Smotrich: “Hizbullah’ın teslim olması ve savaşın ülkenin kuzeyinde güvenliğin tesisi için tek yol olduğunu” ifade etti.
  • Ulusal Misyonlar Bakanı Orit Strock: “21 günlük ateşkes için meşru bir zemin olmadığını” öne sürdü.
  • Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar: “Hizbullah’ın gerilediği durum olmaksızın ateşkesin ciddi bir hata olduğunu” belirtti.

ABD ve Fransa’nın öncülük ettiği ateşkes girişimiyle ilgili ortak açıklamada, İsrail-Lübnan çatışmalarının durdurulması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldığı ve Gazze’de de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin tamamlanması istendiği belirtilmiştir.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD ve Fransa’nın İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes konusunda mutabık kaldığı ve diğer ülkelerin de bu çağrıya katıldığı belirtilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP