DOLAR 34,1808 0.12%
EURO 38,1873 -0.18%
ALTIN 2.932,53-0,01
İstanbul
25°

AÇIK

05:23

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Issık Gölü ve Çevresi
3 okunma

Issık Gölü ve Çevresi

ABONE OL
25 Eylül 2024 18:23
Issık Gölü ve Çevresi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Issık Gölü, Kazakistan’ın önemli turizm destinasyonlarından biridir. İle-Alatau (Aladağ) Eyaleti Milli Doğa Parkı’nda konumlanan göl, deniz seviyesinden 1756 metre yükseklikte bulunmaktadır. Jeologlara göre, göl yaklaşık 8 bin yıl önce meydana gelen güçlü bir deprem sonucunda oluşmuştur. Dağlarda yaşanan çöküş ile 300 metre yüksekliğinde bir bariyerin oluşmasıyla Issık Gölü ortaya çıkmıştır.

Tarihçe

Sovyet döneminde, Issık Gölü ve çevresi bölgenin popüler dinlenme alanlarından biri haline gelmiştir. 1939 yılında bölgeye turistlerin ulaşımını sağlamak amacıyla asfalt yol ve otobüs terminali inşa edilmiştir. Sovyetler Birliği’nin turist kartpostallarında ve broşürlerinde Issık Gölü’nün görüntüleri sıkça kullanılmıştır.

Felaket ve Sonrası

Issık Gölü, tarihte büyük bir sel felaketi yaşamıştır. 7 Temmuz 1963’te meydana gelen heyelan sonucu göl taşmış ve bölgede büyük yıkımlara neden olmuştur. Binlerce kişi hayatını kaybetmiş ve Issık nehrinin yatağı değişmiştir. Felaketin ardından bölgede taşkın koruma yapıları inşa edilmiştir.

Doğal Güzellikler

Issık Gölü, etkileyici doğal güzelliklere sahiptir. Göl çevresindeki kayalıklar, ormanlar ve alpin çayırlar gölü çevrelemektedir. Gölde gökkuşağı alabalığı yaşarken, çevrede 150’den fazla kuş türü ve çeşitli memeli hayvanlar bulunmaktadır. Göl kenarında ise endemik bitki türleri yetişmektedir.

Efsaneler ve Gezilecek Yerler

Issık Gölü çevresinde birçok efsane bulunmaktadır. Göl çevresinde Altın Adam’ın mezarı ve devekuşu çiftliği gibi önemli noktalar ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Gölün suları, güneşli günlerde turkuaz rengine bürünürken, yağmurlu günlerde farklı bir atmosfere sahiptir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP