DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:12

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Arkeolojik Sit Alanı Gevhernik Kalesi ve Çevresinde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Arkeolojik Sit Alanı Gevhernik Kalesi ve Çevresinde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
1 okunma

Arkeolojik Sit Alanı Gevhernik Kalesi ve Çevresinde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

ABONE OL
21 Eylül 2024 18:07
Arkeolojik Sit Alanı Gevhernik Kalesi ve Çevresinde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arkeolojik sit alanı Gevhernik Kalesi ve çevresinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde yürütülen kazılar dördüncü sezonda devam ediyor. Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait cami, türbe, çeşme, şadırvan, hamam, konut, dükkan ve kilise kalıntılarının bulunduğu sit alanında tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması ardından bölgenin turizme kazandırılması planlanıyor.

Kazı Çalışmaları ve Keşifler

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Osman Aytekin’in başkanlığındaki ekip, bu yıl 8 Temmuz’da başlayan çeşme ve sarnıçtaki kazıyı tamamladı. Ekip, çalışmalarını sarp kayalığın üzerine inşa edilmiş iç kaledeki kilise kalıntıları üzerinde sürdürüyor.

  • Çeşme ve Sarnıç: Kazılarda çeşme ile iç kalenin güney eteğinde sarnıç olarak kullanıldığına kanaat getirdikleri yapıyı ortaya çıkardıklarını belirttiler. Çeşmenin 18. yüzyılda yapıldığını tespit ettikleri belirtilirken, sarnıcın Orta Çağ’da Bagratlılar döneminde yapıldığı düşünülüyor.
  • İç Kale: İç kalenin Orta Çağ döneminde inşa edilen etrafı surlarla çevrili 8 dönümlük alana sahip olduğu belirtilirken, Osmanlı döneminde yerleşke olarak kullanılmayan iç kalede Hristiyan dini literatüründe önemli yer tutan kilise kalıntı ve yıkıntılarının olduğu kaydedildi.

Gelecek Planlar ve Turizm Potansiyeli

Kazı Başkanı Aytekin, yörede “Adakale” olarak da adlandırılan Gevhernik Kalesi’nin iç kale ve çevresindeki yerleşkeden oluştuğunu belirterek, kültür varlıklarının görünür hale getirilmesinin bölge turizmi açısından önemine vurgu yaptı. Bölgedeki turizm potansiyelini artırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen çalışmaların önemine dikkat çekti.

Dört sezonluk kazıda çok sayıda seramik ürün, sikke, gülle gibi taşınabilir kültür varlıklarına ulaşıldığı belirtilirken, kazı çalışmalarında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden akademisyenlerin ve uzmanların yer aldığı 20 kişilik bir bilim heyetinin çalıştığı ifade edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP