DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:29

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Türkiye’nin Alfabesi Değişiyor mu?
30 okunma

Türkiye’nin Alfabesi Değişiyor mu?

ABONE OL
21 Eylül 2024 09:01
Türkiye’nin Alfabesi Değişiyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) ortak alfabede uzlaşıya varması “Türkiye’de alfabe değişecek mi?” sorusunu akıllara getirdi. TRT Haber’e konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert merak edilen soruları yanıtladı.

Ortak Türk Alfabesi

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde 9-11 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısı yapıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kurulan komisyon, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde anlaşmaya vardı.

Peki Türkiye’de Alfabe Değişecek mi?

Prof. Dr. Osman Mert alfabe değişikliğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu, “Türkiye ve Azerbaycan’da mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak. Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz. Bu konuda bazı spekülasyonlar oldu. 34 harfli liste, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın alfabelerinde var olan harflerin toplamı, ancak bu bir alfabe değil, liste. Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak, ortak olan 29 harf aynı kalacak.”

Türkiye’nin Alfabesinde Olmayan Harfler

Türkiye’nin alfabesinde olmayan harfler hakkında da açıklamalarda bulunan Osman Mert, “Türkiye Türkçesinde olmayan, ama diğer lehçelerde var olan sesler için harfler listeye alınmak zorundaydı ve alındı, dolayısıyla bu herhangi bir lehçenin alfabesi değil, bütün lehçelerde kullanılan ve üzerinde uzlaşılan bir çerçeve alfabedir.” dedi.

Türkçe Yazıların Okunabilirliği

Ortak alfabenin Türk devletleri arasında seyahat eden Türklere katkılarından bahseden Osman Mert, “Ortak Türk Alfabesi sayesinde Balkanlar’dan yola çıkan bir Türk, Altay Dağları’na kadar yalnızca Türkçe konuşarak değil Türkçe’nin lehçeleriyle yazılanları okuyarak da seyahat edebilecek. Türk Dünyası Ortak Alfabesi eğitimden ekonomiye, teknolojiden diplomasiye kadar pek çok alanda Türk Cumhuriyetleri arasındaki bağları kuvvetlendirecek ve ortak bir gelecek inşasına katkı sunacak.” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP