DOLAR 34,0860 -0.01%
EURO 37,9954 0.23%
ALTIN 2.818,670,10
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:32

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Lübnan’da Yaşanan Çağrı Cihazı Patlamaları
4 okunma

Lübnan’da Yaşanan Çağrı Cihazı Patlamaları

ABONE OL
18 Eylül 2024 10:45
Lübnan’da Yaşanan Çağrı Cihazı Patlamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in Lübnan’daki “pager” çağrı cihazlarına sızması sonucunda meydana gelen patlamalarda 9 kişi hayatını kaybetti, binlerce Lübnanlı ise yaralandı.

Lübnan resmi ajansı NNA, “Beyrut’un güney banliyöleri ve Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde benzeri görülmemiş bir güvenlik olayı yaşandığını” duyurdu. Yüksek teknoloji kullanılarak pager sistemlerinin patlatıldığı ve çok sayıda yaralının hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

Bazı çağrı cihazlarının sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde, cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından alındığı ve infilak ettiği görülüyor.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, çağrı cihazlarının patlaması sonucunda 9 kişi hayatını kaybetti, 2800 kişi yaralandı. Bakan Firas el-Ebyad, yaralıların çoğunun el veya karın bölgelerinde yaralandığını ve 200 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

İsrail-Lübnan Gerilimi

İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların arttığı son dönemlerde, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından gerilimin tırmandığı gözlemlendi.

İsrail’in resmi televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın üst düzey güvenlik yetkilileriyle Tel Aviv’deki İsrail ordusuna ait merkezde acil toplantı yaptığını bildirdi.

Netanyahu’nun ofisinden bakanlara “konuşmayın” uyarısı geldiği ve İsrail tarafından Lübnan’daki saldırılara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

Lübnan’ın Tepkisi ve Uluslararası Boyutu

Lübnan hükümeti, çağrı cihazlarının patlatılmasını kınayarak bunu “İsrail’in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali” olarak nitelendirdi. Uluslararası camiaya İsrail’in eylemlerini durdurması için çağrıda bulundu.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in siber saldırısını kınadı ve BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunmak üzere hazırlıklara başlandığını duyurdu.

Lübnan Hizbullahı, çağrı cihazlarının patlamasından İsrail’i sorumlu tutarak karşılık vereceğini açıkladı. İsrail yönetiminden henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

ABD ve İsrail’in Durumu

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’daki çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili herhangi bir ilgilerinin olmadığını belirterek olayın sorumlusunu belirlemek için bilgi topladığını açıkladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, artan gerilim sonrası durumu değerlendirmek üzere toplantı yaptığı ve iç cephe komutanlığının güvenlik direktiflerinde değişiklik olmadığı belirtildi.

İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarını patlatmasından önce ABD’ye bilgi vermediği iddiaları gündeme geldi. İsrail’in Hizbullah ile çatışmayı tırmandırmak istediği ancak savaş seviyesine ulaşmamaya çalıştığı yorumları yapıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP