DOLAR 34,0092 -0.04%
EURO 37,8727 -0.06%
ALTIN 2.819,86-0,17
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Sigarayı Bırakma Mücadelesi
5 okunma

Sigarayı Bırakma Mücadelesi

ABONE OL
16 Eylül 2024 17:54
Sigarayı Bırakma Mücadelesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’nin 65 yaşındaki sakinlerinden Cemal Sarıbaş, yaklaşık 50 yıl boyunca sigara içti. Ancak Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’nde aldığı tedavi sayesinde bu zararlı alışkanlıktan kurtuldu.

Gençlik yıllarında sigaraya başlayan Sarıbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, sigarayı daha önce bırakmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirtti. Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvurduktan sonra doktor Emine Aras’ın gözetimindeki tedavi süreciyle 11 aydır sigara kullanmadığını dile getirdi.

Sarıbaş, sigarayı bırakma kararını aldıktan sonra tedaviye başladığını ve bu süreçte sigaranın vücuduna verdiği ciddi zararları fark ettiğini söyledi. Nefes alışının zorlaştığını, performansının düştüğünü ve ağzının tadının bile değiştiğini belirten Sarıbaş, “Suyun bile tadı varmış, bilmiyormuşuz, suyun tadını daha yeni aldık.” ifadelerini kullandı.

Sigara içmenin insan sağlığına verdiği zararlara vurgu yapan Sarıbaş, “Hayata 1-0 geriden başlıyorsunuz, sürekli vücudunuza zehir pompalıyorsunuz, sağlığınızı mahvediyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı Hayat Merkezi’nde Sigara Bırakma Tedavisi

Poliklinikte görevli Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Emine Aras, sigara ve tütün bağımlılarına yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ocak-Eylül döneminde 250 hastadan 70’inin sigarayı kesin bıraktığını belirten Aras, sigarayı bırakanları 1 yıl boyunca takip ettiklerini ve destek verdiklerini ifade etti.

Dr. Aras, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyelerde bulunarak, tedavi sürecinin sadece ilaçla değil, motivasyonel görüşmelerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sigara bağımlılığının kronik bir rahatsızlık olduğunu ve tedavinin sadece ilaçla değil, sürekli takip ve destekle devam etmesi gerektiğini söyledi.

  • İlaç tedavisi uygunsa, 1 yıl boyunca takipte kalmak önemlidir.
  • Teşvik ve motivasyonel destek sigarayı bırakma sürecinde kritik öneme sahiptir.
  • Sigarayı bırakma kararı alan herkesin tedavi sürecine başlaması önerilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP