DOLAR 34,0189 -0.02%
EURO 37,8584 -0.04%
ALTIN 2.820,20-0,16
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Satala Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları
5 okunma

Satala Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları

ABONE OL
16 Eylül 2024 15:26
Satala Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit Kaymakamı Kadir Algın, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz’ın yanı sıra 30 ülkeden gelen 69 akademisyen ve arkeolog, antik kentin kuzey ve batısında yer alan mezarlık alanındaki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Çalışmaları 18 kişilik ekiple sürdüren kazı başkanı Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, heyete bilgi verdi. Milletvekili Köse, gazetecilere, 30 ülkeden 69 akademisyenin Satala Antik Kenti’ne yaptığı ziyaretin Gümüşhane için çok önemli olduğunu belirterek, antik kentin turizm potansiyeline vurgu yaptı.

Kazı Çalışmaları ve Nekropol Çalışmaları

Kazı Başkanı Elif Yavuz Çakmur, Satala Antik Kenti’nde bu yılki kazıların genişleme çalışması şeklinde devam ettiğini belirtti. Nekropol çalışmalarında 2 aylık süreçte 16 mezar açıldığını ve bu mezarlar arasında ilginç bulguların olduğunu paylaştı. Kadın mezarı gibi önemli keşiflerin yapıldığı çalışmaların, antik kentteki tarihi dokuyu daha da aydınlatacağını belirtti.

Uluslararası İlgi ve Roma Sınır Çalışmaları Kongresi

Satala’nın uluslararası alandaki önemine değinen Stuttgart Hükümet Bölgesi Anıt Koruma Dairesi Başkanı Dr. Andreas Thiel, antik kentin Roma arkeoloji uzmanları tarafından bilindiğini ancak ziyaret fırsatı bulamadıklarını belirtti. Roma Sınır Çalışmaları Kongresi’nin Satala’yı ziyaret rotasına eklemesinin önemine vurgu yaparak, antik kentin bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırdığını ifade etti.

Gümüşhane Kent Müzesi Ziyareti

Heyet, Satala Antik Kenti ziyaretinin ardından Gümüşhane Kent Müzesi’ni de ziyaret etti. Müzede sergilenen tarihi eserlerin önemine değinen heyet üyeleri, antik kentte yapılan kazıların bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini daha da öne çıkaracağını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP